Arafat, despre salariile medicilor: Cu totii admitem ca e o problema reala din acest punct de vedere

Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, joi, despre protestele anuntate de personalul medico-sanitar, ca "exista o problema reala" din punct de vedere al salariilor in sistem, iar acest lucru este recunoscut de toti.

"Ministerul Sanatatii intelege nemultumirile personalului medical. Cu totii recunoastem ca exista o problema reala din acest punct de vedere", a spus Arafat.

Secretarul de stat a tinut sa sublinieze, tot legat de protestele ce ar putea fi declansate de catre medici, ca lucrul cel mai important este acela ca actiunile "sa nu se rasfranga asupra pacientilor".

Raed Arafat a adaugat ca, in prezent, se lucreaza, in colaborare cu profesionistii din domeniu, la elaborarea legii privind salarizarea si a celei de schimbare a statului spitalelor publice, necesare tocmai pentru a permite personalului din Sanatate sa obtina venituri mai mari.

Medicii, dar si restul personalului din sistemul sanitar, ameninta din iulie cu proteste, greve si chiar demisii, din cauza salariilor mici, a conditiilor de lucru si a modului in care sunt tratati angajatii din Sanatate in Romania, potrivit presedintelui Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae.

Citește și
transplant
Erorile procesului birocratic care pun in pericol viata pacientilor ce au nevoie de un transplant
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Anuntul privind protestele personalului medico-sanitar a fost facut, joi, de presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae, care a spus ca vorbeste in numele tuturor organizatiilor profesionale din sistem. Medicii reclama, in primul rand, salariile mici - echivalentul a 200 de euro pe luna pentru un rezident si, respectiv, 500 de euro in cazul unui specialist.

Personalul din Sanatate se plange si de conditiile de lucru, dar si de modul in care este tratat de catre autoritati si chiar de catre unii pacienti.

"Este o adevarata prigoana a cadrelor medicale, de aceea trebuie sa luptam pentru recapatarea respectului cadrelor medico-sanitare. Mesajul comun este unul foarte clar: ne-a ajuns cutitul la os, nu mai suportam sa fim umiliti, batjocoriti, nu mai suportam sa se incalce demnitatea noastra. Vrem tratament normal, nu preferential", a explicat Vasile Astarastoae.

Potrivit presedintelui CMR, pentru marirea veniturilor medicilor rezidenti este nevoie de 21 de milioane de euro. Tot Astarastoae a avertizat ca banii spitalelor s-ar putea termina in august, iar din toamna acestea risca sa nu mai aiba fonduri pentru a functiona.

"Lunile de vara nu vor fi de vacanta", a subliniat Astarastoae, potrivit caruia calendarul protestelor va include marsuri, greve si chiar demisii in bloc, daca nu sunt rezolvate problemele.

Potrivit lui Astarastoae, in perioada urmatoare, vor avea loc consultari in teritoriu, cu privire la stabilirea calendarului protestelor.

"Dorim sa infiintam o coalitie din care sa faca parte toate organizatiile profesionale din sistem, medici, asistenti, organizatii ale pacientilor si sindicatele. Scopul acesteia este de a avea revendicari comune si de a impune in sistem sanitar cu reguli foarte clare", a precizat Astarastoae.

Presedintele CMR a tinut sa sublinieze ca, deocamdata, nu este nimic cert, tinand cont ca organizarea protestelor depinde de raspunsul autoritatilor.

"Nu este vorba despre reprosuri adresate Ministerului Sanatatii si ministrului de resort Eugen Nicolaescu, cu care avem o relatie foarte buna", a mai spus Astarastoae.

El a mai spus ca, daca medicii vor ajunge sa iasa in strada, va fi pentru a doua oara cand se intampla acest lucru, primele proteste fiind organizate in perioada cand Colegiul Medicilor il avea ca presedinte pe Mircea Cinteza, respectiv in urma cu 10 ani. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca este surprins de protestele anuntate de personalul medico-sanitar, in conditiile colaborarii continue cu acesta, si face apel la medici sa puna in centrul activitatii lor pacientul.

"Am avut continuu discutii cu organizatiile profesionale, iar o dovada este si faptul ca lucram impreuna la elaborarea legii privind salarizarea si a celei de schimbare a statului spitalelor publice. Suntem parteneri, iar asta inclusiv cu Colegiul Medicilor, cu care avem o relatie foarte buna de colaborare pentru ca profesionistii din sistem sa isi recapete increderea", a explicat ministrul.

In contextul protestelor pe care le-ar putea declansa angajatii din sistem, Eugen Nicolaescu a tinut sa faca apel la medici "sa aiba in centrul activitatii pacientul".

"Sper ca dialogul cu ei sa continue", a mai spus demnitarul. Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat, pentru Mediafax, ca actiunile anuntate de Colegiul Medicilor din Romania au sustinerea organizatiei sindicale, el precizand ca acestea nu sunt impotriva Ministerului Sanatatii (MS), ci a celui de Finante si a Guvernului.

"Federatia Sanitas sustine actiunile de protest. Trebuie sa se inteleaga ca nu este o actiune impotriva Ministerului Sanatatii. Colegiul Medicilor si Sanitas au o relatie corecta cu Ministerul Sanatatii. Propunerea de alianta are legatura cu sistemul sanitar si cu finantarea, care este apanajul Ministerului de Finante si al Guvernului. In urmatoarele doua saptamani, vom lua o decizie privind calendarul de actiuni si revendicarile comune", a declarat Marius Sepi.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Medicii ar putea intra in GREVA GENERALA incepand din iulie.
Medicii ar putea intra in GREVA GENERALA incepand din iulie. "Lunile de vara nu vor fi de vacanta"

Medicii, dar si restul personalului din sistemul sanitar, ameninta din iulie cu proteste, greve si chiar demisii, din cauza salariilor mici, a conditiilor de lucru si a modului in care sunt tratati angajatii din Sanatate in Romania.

Erorile procesului birocratic care pun in pericol viata pacientilor ce au nevoie de un transplant
Erorile procesului birocratic care pun in pericol viata pacientilor ce au nevoie de un transplant

"Situatia este ingrata, dar nimeni nu se astepta sa avem atat de multe transplanturi!". Asta a declarat secretarul de stat Raed Arafat in emisiunea "Dupa 20 de ani", ca raspuns la criza de bani din programul pentru transplant.

Risipa in spitalele din Romania. Cum se plateste un pret si de 15 ori mai mare pe seringi sau manusi
Risipa in spitalele din Romania. Cum se plateste un pret si de 15 ori mai mare pe seringi sau manusi

Haos si risipa uriasa in achizitiile din spitalele romanesti. Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au analizat licitatiile si contractele cu furnizorii timp de o saptamana, iar ce au descoperit i-a uimit.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Fostul ministru social-democrat al Sănătății Sorina Pintea, a fost condamnată, vineri, de Tribunalul Cluj, la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.