Planul prin care bijuteriile arhitecturale ale Timișoarei au fost reabilitate

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 22 Noiembrie 2017 18:35
Categorie: Social

Dacă porniţi într-o plimbare prin centrul istoric al Timisoarei, veţi avea surpriza să observaţi că oraşul se schimbă în bine. Mai mult de jumătate dintre bijuteriile arhitecturale sunt reabilitate, iar celelalte vor căpăta curând o nouă înfăţişare.

Unul dintre motivele care accelerează aceasta regenerare urbană este şi faptul că Timişoara a fost desemnată ''Capitala Culturală europeana'', în 2021.

Cu o istorie de aproape 300 de ani, "Clădirea Cuza" din Timişoara este un simbol pentru oraş. De-a lungul timpului aici au funcţionat un han şi staţia poştalionului care făcea legătura cu Viena, Pesta şi Szeged.

În 1894, după ce a fost modernizat, imobilul a devenit cel mai luxos hotel din zonă iar prinţe oaspeţi i-au fost împăratul Franz Iosef al Austriei şi domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Lăsată ulterior în paragină, clădirea şi-a recapăt acum strălucirea după ce propietarul a investit peste 50.000 de euro doar ca să îi refacă fațada.

Sevastian Șușaru, diriginte de şantier: "Ca şi curășare am folosit ca material de sablat faţă de nisipul cuarţos, la balcoane partea metalică am încercat cu bicarbonat de sodiu, fiind prea fin nu a funcţionat şi atunci am folosit carbonatul de calciu. La cornişe sus unde sunt originalele am folosit cojile de nucă."

O istorie frumoasă are şi "Casa cu Axul de Fier" - aflată pe lista monumentelor istorice. Construit în prima parte a secolului al XIX-lea, imobilul este cunoscut pentru o bucată de metal care se vede la unul dintre colţuri. Localnicii spun că ar fi vorba de osia carului de luptă cu care Eugeniu din Savoya a intrat în oraş în 1716 şi i-a alugat de pe turci.

Ansamblul a fost reabilitat de un investitor privat şi transformat în clădire de birouri şi cabinete medicale.

Albert Korozsi, medic stomatolog: "Este plăcut să intri într-un spaţiu istoric care are valoare, iar oamenii simt căldura pentru că este o clădire istorică cu toate decorurile şi arta care erau  pe vremuri şi o valoare în plus mai ales dacă este restaurată."

Timişoara cu 40.000 de clădiri istorice are cel mai mare patrimoniu cultural de acest fel din ţară. Printre acestea: Casa Bruck, Vicariatul Sârbesc, Domul Catolic ori Casa cu Leu. Locatarii au înţeles că merită să fie reabilitate.

Sorin Predescu, Direcţia Judeţeană pentru Cultura Timiş: ''Un alt factor important a fost reabilitarea centrului istoric pietonal, reabilitarea spaţiului public care evident a pus în contrast un spaţiu public bine aranjat cu clădiri care încet-încet păreau inadecvate"

Oamenii s-au trezit şi după ce autorităţile au introdus taxa de paragină pentru cladirile lăsate de izbelişte. Amenda poate să ajungă la 5.000 de lei.

Că metoda a funcţionat o arată şi avizele de reabilitare date de Direcţia de Cultură. Dacă în 2014, au fost emise doar 5 - anul trecut numărul acestora a ajuns la 86.
 

Cel mai nou tramvai românesc a fost testat la Timișoara
Cel mai nou tramvai românesc a fost testat la Timișoara
VIDEO PROTVPLUS.RO
taximetristi gara cluj napoca
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
Cursuri suspendate vineri în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea
Scandalul Complexului Oltenia. Dăncilă cere intervenția structurilor de siguranță națională
branzeturi romania, pret,
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%
Operațiune de salvare în Timișoara. O cățelușă și puii ei, scoși din canal