Planta cautata in toata lumea, pe care romanii au inceput din nou sa o cultive. Multi renuntasera de teama DIICOT-ului

Dată publicare: 02-07-2016 07:31
Dată actualizare: 05-07-2016 07:28


Romania a fost printre tarile fruntase in ceea ce priveste cultivarea canepei. In ultimii ani insa, de teama unui dosar penal, multi au renuntat la aceasta indeletnicire.

Acum, legile au devenit mai permisive, asa ca agricultorii au revenit la aceasta planta atat de cautata pentru diverse domenii.

Cultivator: "Acesta este soiul Silvan. E canepa ameliorata de talie foarte mare si a carei fibra este de o calitate foarte buna."

Trei soiuri romanesti de canepa au fost cultivate pe 17 hectare, in judetul Timis, la Statiunea de Cercetare din Lovrin. Suprafata este totusi una prea mica pentru cererea de pe piata, spun specialistii.

Marcel Horablaga, director Statiunea de Cercetare Lovin: "Fibra e folosita cam la tot. Poate fi folosita la haine, poate fi folosita in husele de la masini, poate fi folosita ca intaritor pentru fibra de sticla. Din samanta se extrag uleiuri care pot fi folosite in industria farmaceutica."

Si aceasta doamna cultiva canepa in Salaj si o foloseste in atelierul ei de croitorie.

Cultivatoare: "Are fibre, parte lemnoase, seminte. Aici avem seminte, samanta romaneasca pe care n-o gasiti in comert."

A pus si bazele unei asociatii si incurajeaza micii fermieri sa reinvie traditia si sa cultive canepa.

Leontina Prodan, presedinte ACTIS: "Unii spun ca se fac 20-25 de mii de produse din canepa. Tot ce vedeti aici, sfoara, seminte, pasla, austriecii fac taitei. Nu va spun ce hranitor este laptele."

De teama autoritatilor, multi au renuntat de-a lungul timpului la aceasta ocupatie pentru ca riscau sa intre in vizorul DIICOT. Acum, legea este mai permisiva, asa ca oamenii au prins curaj. In continuare se lucreaza la un proiect prin care se incearca inlesnesnirea procesului de autorizare.

Leontina Prodan, presedinte ACTIS: "Am asigurat samanta certificata, romaneasca, celor care vor sa cultive in sistem gospodaresc."

Pe de alta parte, in ultimii ani, s-au deschis fabrici de procesare a canepii in Alba, Bihor si Satu Mare. Dar mare parte din plante este importata.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO