Casele ecologice, tot mai populare printre romanii care vor sa-si reduca facturile. Ce pret au locuintele din fân sau canepa
Dupa modelul deja foarte popular in strainatate, tot mai multi romani aleg sa locuiasca in case ecologice.
Daca in Bistrita, doi frati au ridicat o constructie numai din paie, lut, nisip si apa, in Alba, un olandez are un plan si mai indraznet. Vrea sa puna pe picioare o cladire de birouri cu pereti din canepa. Ambele constructii sunt extrem de sigure, sustin arhitectii, si ofera numai beneficii.
Daca se indoieste cineva ca aceasta casa este construita dintr-un amestec de paie, lut, nisip si apa, iata dovada:
Proprietarul casei: "Se numeste fereastra adevarului, asa am numit-o noi metaforic. Construita din baloti de paie care au fost presati."
Ideea unei astfel de constructii apartine fratilor Axinte, care au ridicat in mai putin de doi ani o casa suta la suta ecologica la Sangeorz-Bai, in Bistrita-Nasaud.
Cristian Axinte, proprietarul casei: "In Belgia sunt asemenea constructii din baloti de paie, inclusiv sali de sport, magazine. Peretii au fost cei mai grei si stabilirea exacta a compozitiei, nisipului, a lutului."
Pentru ca ideea de suta la suta ecologic sa fie dusa pana la capat, cei doi frati au creat si un acoperis viu.
Cristian Axinte, proprietarul casei: "Pe acopers e iarba, o iarba speciala numita sedum, o iarba care rezista la +/- 40 de grade Celsius."
Nici aspectul fatadei nu a fost neglijat. Doua artiste au pictat casa ecologica intr-un stil original, insa in ton cu specificul locului.
Mirela Treistaru, pictorita: "Am fost pe la vecini si mi-au scos din dulap costume populare, stergare si am facut fotografii si de la asta a pornit totul."
Cu toate ca natura a fost furnizorul principal pentru constructia unei astfel de case, a costat in jur de 30.000 de euro.
In Sebes, judetul Alba, un olandez care cultiva canepa in zona, a decis sa foloseasca planta in constructii.
Mark Reinders, directorul general al firmei din Olanda: "Peretele este izolat pe interior si, astfel, se pastreaza caldura, nu se simte frigul si zgomotul nu se aude."
O astfel de cladire pastreaza o temperatura constanta in interior, iar facturile se reduc la jumatate.