Paste bio facute in Romania, vandute in toata Europa. Care este pretul taiteilor romanesti cand ajung la export

Ultima actualizare: 11-06-2015 06:55

Pastele comune din supermarket au inceput sa piarda teren in fata celor bio. Tagliatelle din grau, cu hribi, galbiori, busuioc, canepa sau spanac se regasesc din ce in ce mai des in casele romanilor si nu numai.

O fabrica din Deva face astfel de paste, pe care le exporta in intreaga Europa. Iar la 15 kilometri distanta, intr-o gospodarie, o mama si fiica ei fac Lasca, adica taitei dupa o reteta veche de sute de ani, cu oua de casa, faina de la moara din sat si putin praf de sare.

"Se pune faina, se pune oul si un praf de sare. Nu se pune apa, nu se mai pune nimic"

Georgeta a inceput impreuna cu mama ei o afacere cu taitei de casa, sau lasca, cum ii spun localnicii.

Georgeta Rotaru, producatoare taitei: "Facem dupa o reteta foarte veche pe care bunica mea o facea in casa. Facea taietei atat pentru familie, cat si diverse evenimente - pentru nunti, botezuri si pomeni care aveau loc in sat, iar noi ne-am gandit daca tot e o traditie sa o transformam intr-o mica afacere."

Tot pe gust mizeaza si o fabrica din Deva, care exporta in toata Europa tagliatelle din grau, cu hribi, galbiori, busuioc, spanac, busuioc sau boia.

Difera mult de pastele traditionale ale caror substante sufera modificari, deoarece sunt uscate in 3-4 ore la o temperatura de peste 130 de grade.

Ingredientele folosite sunt toate certificate ecologic si cumparate de la producatorii agricoli locali. Pastele bio costa mai mult decat cele fainoase, dar sunt sanatate curata, spun producatorii. In fabrica, pretul unei pungi de 200 de grame este de 2 euro, insa in magazine se vinde la pret dublu.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!