Pietele, eliberate de speculanti si samsari. Solutia pentru ca taranii sa valorifice recolta record
Nepasarea si lipsa de strategie risca sa sufoce o sansa colosala pe care Romania o are in 2011: relansarea economica prin agricultura. Ministrul Valeriu Tabara accepta cu seninatate ca este mult prea tarziu sa dam la export legumele si fructele.
E adevarat, natura nu ne-a dat de veste ca vom culege rosii, ardei si mere mai mult decat putem duce.
Ce facem atunci ? Le lasam pe camp ? Nu! Le culegem si ne bucuram de ele in salate sau conserve. Iar cei din minister ar trebui sa fie primii care sa puna umarul. La fel si primarii. Concret, poate macar dupa 20 de ani, vor elibera pietele de speculanti si samsari si le vor face loc celor care dau cu sapa de o viata intreaga.
Indiferenti sau incapabili, oficialii se fac de ani de zile ca nu vad ce se intampla. Pititi dupa tarabe, isi indeasa in borsete teancuri de bancnote samsari care n-au dat niciodata cu sapa si nici n-au fost arsi de soare.
Pietele gem de marfuri inexplicabil de scumpe, in timp ce producatorii se plang ca autoritatile stau cu mainile in san.
"N-o sa pot niciodata sa-i dau dispozitie unui primar de sector sa-si organizeze piata nu pentru intermediari si speculanti, cum este acum 80%.Degeaba imi dezvolta piete volante", spune Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii.
Gresit! Pietele volante pot fi in orice moment o solutie sezoniera pentru excedentul de legume si fructe.
Dar noi pana sa facem treaba numaram esecuri. Un proiect inceput de primarul general de a face piete sezoniere pentru tarani aratavdezastruos. Igiena precara din spatiul pentru vanzare i-a speriat pe clienti.
Aspectul comercial este o alta exigenta careia putini producatori au reusit sa-i raspunda. Cum ar fi sa trimita cartofii spalati, calibrati si ambalati in plasa, ori legumele portionate la casoleta, gata pentru ghivechi sau ciorbe.
Asa ni le-ar primi la export. Dar noi am pierdut deja trenul acesta. Ce ne ramane? Sa le consumam. Acasa, in scoli, in cantinele de saraci sau conservate.
Si cu toate acestea agricultura promite. Nu degeaba oamenii de afaceri isi indreapta privirile catre acest sector.
"Nu se poate face peste noapte. Nu este nimic rau in a te asocia si a face grupuri mai mari de producatori care sa vanda un singur produs. Sa vedem cum putem face un program de sustinere financiara a acestor colectori care pot deveni la randul lor mici intreprinzatori si platitori de taxe", spune Camelia Sucu, om de afaceri.
Important este sa nu ne pierdem speranta.