Cultura bogata, oameni saraci. Cum ar putea fi salvata o recolta ca in "vremurile de aur"
Avem o recolta record, asa cum se laudau comunistii. Ce facem cu ea? Ne punem mintea la contributie, uitam de rivalitatile dintre noi, ne unim intr-o asociatie sa o ducem bine.
Cateva sute de tarani din Galati si Constanta s-au tinut de toate acestea, iar acum lucreaza la comun. Au depozite proprii, care le permit sa isi tina in conditii buna marfa gustoasa pana sa o livreze atat in tara, cat si la export.
Dovada ca acolo unde taranul si-a pus mintea la contributie a iesit treaba buna. Producatorii din comuna Matca au inteles un lucru: ca asociindu-se vor putea sa intre pe piata hipermarketurilor din Romania si chiar si pe cea din strainatate.
Si uite asa, 500 de producatori de legume din judetul Galati s-au asociat, si-au ridicat solar si depozite, iar acum distribuie legume in mai bine de jumatate de tara, insa au ajuns faimosi si printre straini.
La ei conditiile sunt ca-n Elvetia si rezultatele la fel.
Si la Constanta dam peste multi oameni intreprinzatori. Un preot s-a dus cu un proiect destept peste cei de la consiliul judetean. Cand autoritatile au vazut ce productie de legume face pe 1200 de metri patrati au hotarat sa-i dea o mana de ajutor atat lui cat si celorlalti gospodari care munceau de dimineata pana seara. Asa ca au pus la bataie aproape 1,5 milioane euro pentru 1500 de solarii.
Gospodarii au venit cu pamantul, forta de munca si si-au dat cuvantul ca vor folosi doar ingrasaminte naturale. Statul le da seminte, rasaduri si consultanta.
E un inceput, dar solutia se poate aplica peste tot. Desigur cu putina implicare si din partea primarilor, oamenii ar putea sa se bucure de munca lor si atunci cand numara banii sa nu le mai pese ca le-au crapat mainile la sapa.