Holde bogate degeaba: avem cea mai mare recolta de grau din ultimii 5 ani.Taranii n-au unde s-o tina
Romanii au primit un cadou nesperat de la Dumnezeu. Holdele sunt aurii si pline de combine. Vom avea, cel putin 6 milioane de tone de grau, cea mai mare cantitate din ultimii cinci ani.
Destul cat sa nu mai auzim ca s-a scumpit painea si chiar sa-i ajutam si pe altii. Teoretic, pe noi nu are de ce sa ne afecteze foametea, care face ravagii in tarile sarace si aride. Practic, pe ogor, lucrurile sunt impartite. Cand esti mic si neinsemnat, vinzi sacii de boabe pe cativa banuti. Daca tot campul este al tau si ai si siloz, asta te ajuta sa fixezi tu pretul.
Pana aici toate bune, dar ce fac oameni cu granele? Nicu Nita, de pilda, are deja frisoane. Munceste toata ziua in soare ca un caine, dar pentru ca nu are hambarul lui, nu stie unde va pastra recolta stransa de pe cele 2000 de hectare ale sale.
Asta inseamna ca Nicu Nita va fi fortat sa se multumeasca doar cu 60 de bani pe kilogram, desi, in mod normal, in toamna ar fi luat dublu.
Marii fermieri sunt mult mai relaxati. Cine isi permite sa cultive peste 40.000 de hectare cu grau are bani si pentru siloz. Chiar si in cazul in care vor strange de pe camp mai mult cu 30% ca anul trecut. Adica de la 3000 la 4.000 de tone pe hectar. Ca sa nu mai spunem ca unii se vor lauda si cu 6.000 de tone.
Pe plan international, situatia e si mai complicata. Fata de anul trecut, pretul graului a scazut in conditiile in care in Africa se moare de foame, un gigant cum este Rusia a anuntat ca va arunca pe piata zece milioane de tone de grau. Imediat dupa, cei care fac tranzactii la scara mare au obtinut doar 140 de euro pe tona fata de 240 in 2010.
In cazul Romaniei se estimeaza ca anul acesta combinele vor culege cel putin 6 milioane de tone, iar necesarul intern pentru consum este de 4,5 milioane.
Practic, daca toti cei care se ocupa de agricultura ar avea propriile depozite si si-ar face stocuri ar castiga dublu.