Peste 97 de mii de copii își așteaptă părinții plecați la muncă în străinătate să vină acasă
În România zilelor noastre, peste 97 de mii de copii își așteaptă părinții să se întoarcă acasă din străinătate, mai ales acum în perioada sărbătorilor.
Cei de la ''Salvați Copiii'' vorbesc însă despre 350 de mii de suflete chinuite.
Cum dorul de mamă și de tată nu-l poate alina nimeni și nimic, cei mici se aruncă în brațele rudelor, iar asistenții sociali îi vizitează cât mai des, ca să se asigure că sunt bine îngrijiți.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Numai în comuna Vlădeni, din județul Iași, sunt peste 80 de familii despărțite. Asistenții sociali bat acum din poartă în poartă ca să-i vădă pe cei mici.
Maria Stavarache are 50 de ani și își crește singură nepoatele. Diana și Alesia trăiesc de 2 ani departe de mama și de tatăl lor. Deși sunt iubite de bunica lor, cu gândul sunt tot la părinții aflați în Anglia.
Dorul este la fel de sfâșietor și pentru adulții aflați la mii de kilometri depărtare.
Mamă plecată în Anglia: "Credeți-mă, îmi este extrem de greu. Adorm de fiecare dată cu lacrimi în ochi. Pentru ele ne zbatem foarte mult. Vrem să le oferim ceea ce noi nu am avut în copilărie."
Potrivit cifrelor oficiale, 97 de mii de copii români sunt lipsiți de dragostea părintească. În realitate, potrivit celor de la Salvați Copiii, sunt 350 de mii.
De sărbători mai ales simt nevoia de cât mai multă atenție.
Mihaela Ciobanu, asistent social: "Acum, cu tehnologia care există se văd, se aud destul de des, dar copiii au nevoie de îmbrățișări, de afecțiune."
Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al DGASPC: "Această lipsă trebuie suplinită cu mai multă căldură de către bunici sau persoane în grijă cărora au fost lăsăți. În această perioada am recomandat asistenților sociali că acolo unde sunt copii cu părinți plecați în străinătate să aibă mai multă grijă de acești copii."
Există însă și cazuri fericite, în care familiile s-au reîntregit, dar în afara țării. În 2016, peste 2 mii de copii au plecat definitiv la părinții lor. Alți 40 de mii îi vizitează constant și nu este exclus că mulți dintre ei să rămână în străinătate.