Peste 75% dintre europeni nu mai vor schimbarea orelor în funcţie de anotimp. Ce au votat românii

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 31 August 2018 18:19
Categorie: Social

Preşedintele CE vrea ca ţările Uniunii să rămână la ora de vară. Declaraţia lui vine în urma celui mai mare sondaj realizat în cele 28 de state europene, în care aproape 5 milioane de oameni au fost intrebati dacă mai vor să schimbe oră.

O decizie va fi luată în Parlamentul European, după ce fiecare stat membru îşi va spune punctul de vedere. În timp ce ţările din centru Europei ar prefera să păstreze ora de vară, cele din nord, precum Finlanda, şi-ar dori să rămână permanent la cea de iarnă.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, şi-a spus părerea despre păstrarea orei de vară în cadrul unui interviu acordat televiziunii germane ZDF. El a declarat că milioane de oameni nu mai vor să treacă prin schimbarea orei de două ori pe an.

"Oamenii doresc acest lucru şi o vom face", a precizat el.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este de acord cu el: "Majoritatea covârşitoare a spus că dorim să menţinem ceea ce denumim "ora de vară" , adică ora de acum. M-aş bucura dacă Comisia Europeană ar lua în serios acest vot".

Ca această propunere să devină lege şi să se aplice în toată Uniunea Europeană, ea trebuie dezbătută de guvernele celor 28 de state, apoi votata în Parlamentul European.

Comisia Europeană a făcut cel mai mare sondaj la care aproape 5 milioane de oameni şi-au spus părerea.

ALEXANDER WINTERSTEIN, purtator de cuvant Comisia Europeană: "Este foarte clar, 84% dintre cei care au participat la studiu vor să se renunţe la schimbarea orei de două ori pe an. Iar preşedintele Juncker, care în această dimineaţă a fost informat despre aceste discuţii, în cadrul Colegiului comisarilor, a anunţat că această schimbare va fi făcută. Aceasta este decizia care a fost luată, pentru că, să fie clar, vocea europenilor trebuie auzită".

Şi romanii s-au arătat dornici să renunţe la schimbarea orei. 78% au votat pentru.

Dar cei mai hotărâţi sunt locuitorii din Finlanda, Ungaria, Croaţia, Lituania, Polonia sau Spania, care au fost de acord în număr şi mai mare pentru păstrarea unei singure ore.

Însă în timp ce peste 90% din populaţia acestor tari, în mare parte nordice, nu mai vor schimbările orelor în funcţie de anotimp, în Grecia, Malta, Cipru şi Italia scorul a fost strâns.

De asemenea, rezultatele studiului arata că peste 75% dintre europeni considera că schimbarea orei de două ori pe an le afectează direct sănătatea prin tulburări de somn, nervozitate sau lipsa concentrării, în timp ce economia energiei electrice este nesemnificativă.

Principalul argument pentru menţinerea permanentă a orei de vară este prezenţa luminii când oamenii sunt activi, spun participanţii la studiu.

De pildă, dacă luăm cea mai lungă noapte din an, 22 decembrie, şi păstrăm ora de vară, soarele va răsări aproape la ora 9, dar va apune mai târziu, aproape la 18. Asta ar duce şi la reducerea numărului de accidente rutiere.

Comisia Europeană precizează că fiecare stat va opta pentru ora la care vrea să rămână. De exemplu, România ar putea păstra ora de vară, în timp ce Finalnda pe cea de iarnă.

România a trecut oficial la ora de vară în 1979. Până acum mai multe ţări dinafară Uniunii Europene precum Rusia, Turcia, Belarus sau Islanda au renunţat la modificarea orei.

VIDEO PROTVPLUS.RO
zăpadă Piața Victoriei
Pancartă luminoasă pe grămada de zăpadă din Piaţa Victoriei: "Aici e PSD Firea"
Animalele de companie care au ajuns să facă bani pentru stăpânii lor
Femeie tâlhărită în propria casă de 4 indivizi cu cagule, care au legat-o și au lovit-o
Românul care a organizat primele raliuri are 100 de ani. A lucrat și cu Regele Mihai
Concurs de pescuit la copcă, în Bacău. ”Avem slăninuță, pește este puțin”
Klaus Iohannis, selfie cu schiori, în Munții Șureanu
gradinita
Grădinițe și creșe cu tarif de doar 8 lei/zi, ridicate cu fonduri europene. ”Mană cerească”
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
Cursuri suspendate astăzi în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea