Peste 75% dintre europeni nu mai vor schimbarea orelor în funcţie de anotimp. Ce au votat românii

Ultimul update: Vineri 31 August 2018 19:18
Data publicarii: Vineri 31 August 2018 18:19
Categorie: Social

Preşedintele CE vrea ca ţările Uniunii să rămână la ora de vară. Declaraţia lui vine în urma celui mai mare sondaj realizat în cele 28 de state europene, în care aproape 5 milioane de oameni au fost intrebati dacă mai vor să schimbe oră.

O decizie va fi luată în Parlamentul European, după ce fiecare stat membru îşi va spune punctul de vedere. În timp ce ţările din centru Europei ar prefera să păstreze ora de vară, cele din nord, precum Finlanda, şi-ar dori să rămână permanent la cea de iarnă.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, şi-a spus părerea despre păstrarea orei de vară în cadrul unui interviu acordat televiziunii germane ZDF. El a declarat că milioane de oameni nu mai vor să treacă prin schimbarea orei de două ori pe an.

"Oamenii doresc acest lucru şi o vom face", a precizat el.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este de acord cu el: "Majoritatea covârşitoare a spus că dorim să menţinem ceea ce denumim "ora de vară" , adică ora de acum. M-aş bucura dacă Comisia Europeană ar lua în serios acest vot".

Ca această propunere să devină lege şi să se aplice în toată Uniunea Europeană, ea trebuie dezbătută de guvernele celor 28 de state, apoi votata în Parlamentul European.

Comisia Europeană a făcut cel mai mare sondaj la care aproape 5 milioane de oameni şi-au spus părerea.

ALEXANDER WINTERSTEIN, purtator de cuvant Comisia Europeană: "Este foarte clar, 84% dintre cei care au participat la studiu vor să se renunţe la schimbarea orei de două ori pe an. Iar preşedintele Juncker, care în această dimineaţă a fost informat despre aceste discuţii, în cadrul Colegiului comisarilor, a anunţat că această schimbare va fi făcută. Aceasta este decizia care a fost luată, pentru că, să fie clar, vocea europenilor trebuie auzită".

Şi romanii s-au arătat dornici să renunţe la schimbarea orei. 78% au votat pentru.

Dar cei mai hotărâţi sunt locuitorii din Finlanda, Ungaria, Croaţia, Lituania, Polonia sau Spania, care au fost de acord în număr şi mai mare pentru păstrarea unei singure ore.

Însă în timp ce peste 90% din populaţia acestor tari, în mare parte nordice, nu mai vor schimbările orelor în funcţie de anotimp, în Grecia, Malta, Cipru şi Italia scorul a fost strâns.

De asemenea, rezultatele studiului arata că peste 75% dintre europeni considera că schimbarea orei de două ori pe an le afectează direct sănătatea prin tulburări de somn, nervozitate sau lipsa concentrării, în timp ce economia energiei electrice este nesemnificativă.

Principalul argument pentru menţinerea permanentă a orei de vară este prezenţa luminii când oamenii sunt activi, spun participanţii la studiu.

De pildă, dacă luăm cea mai lungă noapte din an, 22 decembrie, şi păstrăm ora de vară, soarele va răsări aproape la ora 9, dar va apune mai târziu, aproape la 18. Asta ar duce şi la reducerea numărului de accidente rutiere.

Comisia Europeană precizează că fiecare stat va opta pentru ora la care vrea să rămână. De exemplu, România ar putea păstra ora de vară, în timp ce Finalnda pe cea de iarnă.

România a trecut oficial la ora de vară în 1979. Până acum mai multe ţări dinafară Uniunii Europene precum Rusia, Turcia, Belarus sau Islanda au renunţat la modificarea orei.

VIDEO PROTVPLUS.RO
morminte
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă
primaria Selari
Scandal cu o investiție de sute de mii de euro. Edilii, acuzați că au lăsat în paragină o clădire
Opt oameni au fost răniți după ce două autobuze pline cu muncitori s-au ciocnit, în Gorj
A luat un străin „la ocazie”, dar a regretat amarnic. Pățania unui bărbat din Dâmbovița
"Lăsata Secului". Ortodocşii intră în post cu tofu, burgeri vegetali, avocado şi humus
Pregătiri în toi la Sibiu pentru târgul de Crăciun. Surprizele care îi așteaptă pe oameni
Învățământul de stat ar putea fi blocat. Deficit tot mai mare de profesori