Peste 53.000 de functionari publici, vizati pentru concediere
Valul de concedieri loveste administratia locala, unde sunt vizati aproape 53.000 de angajati, dupa cum a stabilit guvernul. Multe orase au peste o mie de angajati in plus fata de limita stabilita, in functie de numarul de locuitori.
1,5 miliarde de lei vor fi economisiti cu aceste disponibilizari, sustine ministerul administratiei.
In toate birourile din primarii, prefecturi si consilii locale domneste aceeasi intrebare: de unde vor fi dati oameni afara? De la politia comunitara, de la resurse umane, juridic sau de peste tot?
Guvernul sustine ca sunt prea multi oameni in administratiile locale, fata de locuitorii fiecarei asezari.
Din acest punct de vedere, Craiova conduce in topul oraselor cu peste 1700 de angajati in plus, urmata de Bucuresti, Galati, Iasi si Pitesti.
Multi primari nu stiu deocamdata la ce oameni vor renunta.
Suparare mare si in Capitala: guvernul il obliga pe primarul Sorin Oprescu sa-si ia ramas bun de la peste 1.600 de subordonati.
In comparatie cu alte capitale europene, cum ar fi Sofia, sau Londra, Bucurestiul are cei mai multi angajati pe cap de locuitor.
Exista si primarii unde nu ar trebui concediati foarte multi functionari. Sunt 157 in plus la Sibiu, 15 la Cluj, sau 2 la Vulcan, in Hunedoara. Si, pe langa problema concedierilor, autoritatilor locale le scad si veniturile, prin diminuarea cotei ce le revine din impozite.
Concedierile trebuie facute pana in decembrie, insa edilii trebuie sa prezinte prefectilor in 40 de zile listele cu oamenii care vor fi dati afara.