Romania in strada! Profesori, functionari, pensionari sunt gata de proteste
UPDATE: A inceput un lant al protestelor, care nu se va rupe pana la vara, ameninta sute de oameni iesiti in strada. Fierb bugetarii, care s-au trezit cu salarii mai mici si care sunt amenintati de disponibilizari, dar si studentii.
Ultimele informatii legate de miscarile sociale din Romania vin din partea cadrelor didactice, mai exact de la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant. Liderii de la FSLI au anuntat organizarea de mitinguri, pichetari si greve de avertisment la nivel teritorial in 15 martie-2 aprilie. De asemenea vor organiza pichete la sediile MECTS si Guvern in perioada 12-30 aprilie, miting de protest in perioada 1-15 mai in Bucuresti, greva de avertisment 15-31 mai si greva generala inaintea finalizarii anului scolar.
De altfel, aproape 6.000 de profesori din aproximativ 90% din scolile judetului Buzau au intrerupt, marti, la ora 11.00, activitatea scolara, nemultumiti ca nu isi vor primi integral salariile pentru luna februarie.
De asemenea, Federatia Educatiei Nationale a decis declansarea protestelor, care pot ajunge pana la greva generala. Sindicalistii din invatamant sunt nemultumiti de diminuarea veniturilor salariale in urma aplicarii Legii unice, de neacordarea unor sporuri, precum si de disponibilizarile din invatamant, de la 1 septembrie.
Una dintre cele mai mari confederatii sindicale din Romania, Cartel Alfa, este pregatita de asemenea sa atace Parlamentul Romaniei cu pancarte si lozinci, in luna mai, din cauza nemutumirilor legate de Legea salarizarii unice. Pana atunci insa, sindicalistii nu vor sta degeaba: ei vor organiza un miting cu 1.000 de persoane in 14 martie la Timisoara, in 15 martie in Botosani si in 25 martie in Dambovita. Cea mai mare galagie o vor face in ziua votului legii pensiilor, cand aproximativ 10.000 de oameni vor protesta in Capitala.
Trebuie mentionat si faptul ca cei de la "Cartel Alfa" a cerut premierului Emil Boc, printr-o scrisoare deschisa, majorarea salariului minim garantat in plata la 705 lei. De asemenea sindicalistii cer demiterea ministrului de finante, Sebastian Vladescu, pe care il considera raspunzator pentru mentinerea coruptiei in sistem.
Pensionarii reprezinta o alta categorie sociala care abia astepta sa se ia "de guler" cu Guvernul. Federatiile nationale de pensionari cer ca punctul de pensie sa reprezinte 45% din salariul mediu si au amenintat ca daca actul normativ va fi adoptat in forma promovata de Executiv , vor iesi in strada pana la 500.000 de pensionari.
Nici lucratorii de la CFR nu sunt foarte fericiti. Peste 10.300 de angajati de la Caile Ferate vor fi disponibilizati in perioada urmatoare. Aproximativ 4.000 dintre ei vor ramane fara loc de munca in luna martie, iar restul .. in aprilie.
Angajatii metroului bucurestean nici nu mai stau la discutii. Ei au hotarat deja sa opreasca lucrul pe 18 martie, intre orele 04.00 - 16.00. Bineinteles, nemultumirea lor este legata de salarii.
Studentii au decis la randul lor sa nu mai stea cu mainile in san. Ei au hotarat ca de saptamana viitoare sa picheteze sediul Ministerului Educatiei Nationale timp de doua saptamani, in fiecare zi. Ei au mai multe nemultumiri, printre care: micsorarea fondurilor pentru bursele studentesti, reducerea severa a numarului de locuri in tabere pentru studentii merituosi, precum si faptul ca nimeni de la Ministerul Educatiei nu ..ii baga in seama.