Peste 285.000 de șomeri fără studii medii sau superioare. Ce opţiuni au


Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Luni 09 Octombrie 2017 08:19
Categorie: Stiri Sociale

Peste 285.000 de şomeri, înregistraţi la noi în ţară, nu au studii medii sau superioare. Aşa arată datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

O parte dintre asistaţii sociali şi-au dat seama că fără şcoală este greu să-ţi găseşti un loc de muncă. Şi astfel au reluat cursurile, cândva abandonate.

Timizi, dar încrezători. Aşa s-au prezentat în prima zi de şcoală, câţiva elevi care abandonaseră cursurile.

Lavinia, cursantă: „Am renunţat în clasa a şaptea. Am avut un accident rutier şi n-am putut să vin mai departe.”

Casandra, cursantă: „Am renunţat pentru că am plecat dincolo, cu părinţii, şi acuma am venit înapoi să continui clasele mele. Şi îmi place."

În judeţul Bihor, de pildă, 80 la sută dintre şomeri nu au nici măcar patru clase. Asta înseamnă că, fără o educaţie minimă, nu pot beneficia de cursuri de formare profesională.

Bekesi Csaba, director AJOFM Bihor: „Inserţia lor pe piaţă muncii, spre o anumită meserie, este imposibilă, având în vedere imposibilitatea accesării de către aceştia a cursurilor de formare profesională."

Ioan Mintas, patronul unei firme de construcții: „Este foarte greu să angajezi un om care n-are studii, cel puţin studii pentru şcoala profesională."

Mai trist este faptul că, în tot judeţul, într-o singură şcoală se ţin astfel de cursuri. Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă a propus, însă, ca învăţământul cu frecvenţă redusă să poată fi accesat şi în comunele cu mulţi asistaţi sociali, pentru ca aceştia să nu mai fie nevoiţi să facă naveta.

Dan Heputiu, viceprimarul comunei Tinca: „Având un număr de 259 de asistaţi social, majoritatea nu se pot angaja, neavând studii. Firmele care ne solicită muncitori ne cer cel puţin să ştie să scrie sau să citească."

La nivel naţional, din 366.000 de şomeri, înregistraţi la sfârşitul lunii august, peste 285.000 nu au studii medii sau superioare.

VIDEO PROTVPLUS.RO