Peste 190 000 de bugetari dau in judecata statul pentru disponibilizari
Statul se judeca in zeci de mii de procese cu angajatii pe care i-a dat afara. Multi dintre cei care au fost concediati sustin c-au ramas in sistem functionarii cupile, termen folosit pe vremea comunistilor, dar pronuntat des in ultima vreme.
Acuzatiile trebuie dovedite in instanta, unde vor ajunge si numeroasele reclamatii facute de bugetarii cu salariile taiate.
Persoanele disponibilizate pana acum acuza angajatorii ca-i lasa fara locuri de munca pe cei fara relatii. Evident, aceste acuzatii trebuie lamurite de judecatori. La fel cum se va intampla si cu cele formulate de bugetarii care sustin ca institutiile statului au dat afara un parinte care-si intretine singur copilul sau sotia unui angajat deja concediat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceste procese se adauga la cele deja incepute de bugetarii care au ramas cu lefurile micsorate cu 25%.
Salariatii se bazeaza pe faptul ca un contract de munca, semnat de doua parti, poate fi modificat doar prin acordul ambilor. Ori, in cazul reducerii salariilor cu un sfert, niciun bugetar nu a semnat c-ar fi de acord.
278 de politisti comunitari din sectorul sase, care sunt acum in ultimele zile de lucru, au dat un examen de performanta, prin care directorul urma sa faca reducerea de personal, impusa de Guvern. Oamenii sustin insa ca subiectele au fost stiute dinainte de cei cu ... relatii. Adica de cei care au ramas la post.
Directorul institutiei respinge insa acuzatiile si sustine ca examenul s-a desfasurat in mod corect.
Politistii care merg in instanta se adauga bugetarilor nemultumiti de micsorarea salariilor cu 25%. Sindicalistii din sanatate au decis si ei astazi sa ceara tribunalului banii pierduti, asa ca 120.000 de oameni vor da in judecata ministerul, fiecare in parte.
Angajatii din invatamant considera si ei ca salariile lor nu ar fi trebuit reduse, pentru ca banii luati pe timpul verii reprezinta "indemnizatie de concediu". Asa ca juristii au impartit deja formularul de chemare in instanta catre 195.000 de salariati.
Daca judecatorii din Romania nu le vor da dreptate, multi bugetari sunt dispusi sa mearga pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Sursa: Pro TV
Etichete: bugetari, concedieri, disponibilizari, procese,
Dată publicare:
09-09-2010 00:00