Peste 100.000 de rable sunt abandonate in Capitala. Cat de complicata e procedura pentru ridicarea lor
Sufocate de trafic, marile orase din tara noastra sunt pline si de masini abandonate pe spatiul public.
Nemiscate de ani de zile, sute de mii de rable zac peste tot, uitate de proprietari si ignorate de autoritati. In tot acest timp, pietonii fac slalom printre ele, iar soferii cauta disperati un loc de parcare.
La Timisoara, o Dacie papuc sta nemiscata pe trotuar de mai bine de doi ani. Pe Google Street View apare in acelasi loc si in iulie 2014. “Nimeni nu le baga in seama. Noi nu avem loc nici pe trotuar", spune un barbat care sta in zona.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe o alta strada, dam peste o masina pe care s-a depus praful, pentru ca proprrietara nu a mai condus-o de patru ani. Dar nu s-a gandit ca ar trebui sa o mute, pentru ca blocheaza trotuarul, si nici sa o duca la REMAT. “Pai oi duce-o intr-o buna zi ca nu am ce sa fac cu ea ca doar de circulat nu mai circul cu ea".
Autoritatile locale spun ca nu au ce sa le faca proprietarilor, daca au taxele si impozitele platite. Dana Seracin, purtatorul de cuvant al Politiei Locale Timisoara: "In jur de 400 nu faceau obiectul legii 421 care se refera la aceste autovehicule deoarece fie nu aveau timpul de stationare in zona respectiva, adica un an de zile cel putin sau proprietarii aveau taxele si impozitele platite la zi. "
Aceeasi situatie o gasim si in capitala. In sectorul 4,de pilda, o Dacie sta nemiscata de 5 ani. Nu mai are numere de inmatriculare, asa ca autoritatile trebuie sa astepte 12 luni, daca vor sa o ridice. Intai trebuie somat proprietarul, daca il gasesc, daca nu, dau un anunt in ziar. Apoi, politia locala pune pe masina un afis de somatie pentru ridicare. Abia dupa un an, dac anu primesc nici un raspuns, autoritatile trebuie sa gaseasca trei martori care sa confirme ca masina nu a fost miscata si atunci o ridica.
In sectorul 4 sunt peste o mie de masini abandonate pe spatiul public. Si asta in conditiile in care, in toata capitala numarul rablelor uitate depaseste o suta de mii. Primarul sectorului da vina pe fosta administratie si spune ca, abia acum s-a apucat sa faca curatenie. "Pana in acest moment nu a existat interesul necesar pentru a demara o astfel de actiune, din nefericire procedurile sunt unele extrem de greoaie iar timpul de implementare este un an", spune primarul Daniel Baluta.
Amenzile merg in acest caz pana la 2000 de lei. In capitala, proprietarii care vor sa scape de rable, primesc de la Remat 300 de lei plus transport gratuit.