Persoanele cu nevoi speciale vor ajunge în șomaj, din cauza unei legi modificate de Guvern
Reprezentanții mai multor firme care angajează persoane cu handicap, numite ”unități protejate”, vor să ceară în instanța că statul român să fie obligat să respecte dreptul la muncă pentru cei cu nevoi speciale.
Demersul vine după ce, anul trecut, Guvernul a modificat legea, iar companiile care nu au angajați persoane cu handicap nu mai pot susține unitățile protejate.
Rămase fără fonduri, acestea din urmă riscă să se închidă și să își trimită lucrătorii cu nevoi speciale în șomaj.
Pentru că a pierdut o parte din comenzi, un atelier din Iași a fost nevoit să reducă salariile angajaților cu 20 la sută ca să poată supraviețui.
Dacă situația se va menține, cei 17 oameni cu dizabilități care lucrează aici riscă să ajungă șomeri și firma să se închidă.
Angela Achitei, director unitate protejată: "Ne-am pierdut foarte mult din clienți, aproximativ 80 la sută din cifra de afaceri a dispărut peste noapte."
Vlad, angajat: "Ne afectează mai mult emoțional că nu mai avem siguranță zilei de mâine."
În România, legea obligă firmele cu peste 50 de angajați să aibă 4 la sută din personal oameni cu nevoi speciale. Dacă nu, achită o taxa la stat egală cu salariul minim brut, pentru fiecare din aceste posturi.
Până să fie schimbată legea - în septembrie, anul trecut - taxa, de 50 la sută din salariul minim brut, putea ajunge la unitățile protejate, cum sunt numite societățile care angajează persoane cu dizabilități.
În condițiile în care unitățile protejate nu vor mai putea rezista pe piață, cei cu nevoi speciale își vor găsi foarte greu de lucru.
Andrei, persoană cu nevoi speciale: "M-am dus la foarte multe interviuri de angajare. Unele au fost privite cu curiozitate de potențialii angajatori, însă în final au ajuns la concluzia că nu își pot asuma responsabilitatea angajării unei persoane cu dizabilități."
În august, anul trecut, se strângeau de la firmele care nu angajează persoane cu handicap 25 de milioane de lei. În noiembrie, suma a depășit 125 milioane, dar banii nu s-au mai dus la unitățile protejate.
Reprezentanții lor anunță că vor da statul în judecată.
Georgiana Raluca Trandafir, avocat: "Ne vom îndrepta la instanța contecios-administrativ și la Curtea Constituțională. Ordonanța a fost aprobată în ședința de Guvern. În prezent se află la Parlament pentru legea de aprobare. Prin urmare lucrurile s-ar putea remedia la nivel legislativ dacă ar fi voință. Dacă nu există, cineva trebuie să plătească".
În România sunt 530 de unități protejate și aproape 800.000 de oameni cu dizabilități. Doar 33.000 dintre ei lucrează.