Persoanele cu dizabilitati din Romania, umilite de CFR. Cu ce au fost inlocuite rampele speciale din gari
Situatie revoltatoare in Romania anului 2015. Persoanele cu dizabilitati care circula cu trenul trebuie sa suporte umilinte de neconceput pentru un occidental.
Sunt duse in brate de angajatii CFR sau transportate cu masina pentru valize, deoarece trenurile de la noi nu dispun de rampe speciale. Li s-a intamplat si azi unor tineri cu mobilitate redusa, care au plecat din Targu Jiu catre Targoviste, unde sunt studenti.
In Romania, doar cateva vagoane sunt prevazute cu rampe pentru cei cu dizabilitati.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printr-o situatie cel putin stanjenitoare trec de fiecare data cand circula cu trenul sapte tineri din Targu Jiu, studenti la Targoviste. Din cauza dizabilitatilor pe care le au, nu pot sa urce singuri in tren niciodata. Desi inaintea fiecarei calatorii solicita o rampa speciala, aceasta nu apare niciodata.
Daniela Bacoi, reprezentant statia CFR Tg. Jiu: "Conform reglementarilor in vigoare, avem datoria sa ii urcam in tren, sa le asiguram tot confortul. Avem si un vagon special. "
Doar ca vagonul special, in lipsa unei rampe, nu ajuta cu nimic. Din contra, spun studentii. "Niciun om sanatos nu poate sa urce, ca asta are un metru jumatate... E cat un om normal. Le multumim", spune unul din ei.
Maria Isabela Dobrota, studenta: "De ce tot timpul trebuie sa ne rugam de cei de la CFR sau calatori sa ne dea o mana de ajutor? Vi se pare corect ca intr-o tara civilizata sa patimim asa ceva? Eu cred ca pe nicaieri nu e asa ceva."
Laurentiu si Filip sunt studenti la Matematica. Primul sufera de poliomelita si parapareza spastica, iar cel de-al doilea de poliomelita, de la varsta de 2 ani. La Bucuresti, coborarea nu a mai fost la fel de grea ca urcarea, pentru ca in Gara de Nord exista un peron inalt, la nivelul vagonului. Totusi, si aici tinerii au avut parte de o surpriza. Cu o deosebita amabilitate, angajatii Cailor Ferate Romane i-au transportat cu masina pentru... carat bagaje.
Dupa ce au parcurs 5 ore si jumatate de la Targu Jiu la Bucuresti, cei sapte studenti vor continua drumul cu un alt tren, pana la Targoviste. Si acolo angajatii CFR-ului sunt obligati sa ii ajute la coborare, atata vreme cat trenurile nu au rampa speciala pentru persoane cu mobilitate redusa.
Pentru ca duminica este zi libera la birouri, reprezentantii CFR Calatori nu au oferit o explicatie. Romania are, insa, o derogare obtinuta de la Comisia Europeana in ceea ce priveste transportul persoanelor cu handicap: rampele speciale trebuie construite pana cel tarziu in 2019.