Pericol de moarte,din cauza ca au ascuns 20.000 de tone de substante toxice

Dată publicare: 20-10-2010 00:00
Dată actualizare: 21-10-2012 18:34


20.000 de tone de substante toxice si deseuri periculoase sunt ascunse in locuri necunoscute, poate in zone locuite, anunta ingrijorati politistii. Pentru asta, doi indivizi sunt acuzati ca ne-au pus in pericol sanatatea.

Albesti, din judetul Ialomita. Pulberea de azbest - un element cancerigen - este lasata in bataia vantului. O mica parte dintre cele 20.000 de tone de deseuri aruncate prin toata Romania, sustin politistii.

Rezultatele de laborator arata ca aceste deseuri contin substante letale pentru sanatatea umana si extrem de daunatoare pentru mediu.

Deocamdata, nu se stie ce cantitate de substante toxice s-a scurs in panza freatica, pentru ca nu s-au putut lua probe. Politia romana a cerut sprijin Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Protectia Mediului pentru a fora si a lua probe. Acestia au cerut insa 50.000 de euro.

Asa ca, deocamdata, nu putem afla daca solul si panza freatica din jurul Capitalei sunt contaminate. Cei care sunt acuzati ca au arucant deseurile au fost arestati marti. Sunt doi suspecti care ar fi castigat un milion de euro in numai cinci luni din contracte de preluare a deseurilor toxice.

Incheiau acte cu firme din Romania, insa, sustin anchetatorii, nu decontaminau marfa, asa cum era prevazut. Totul se arunca pe camp sau in curti.

Cine trebuia sa-i traga la raspundere?

Controlul unei activitati revine Garzii de Mediu. Cu alte cuvinte, nu si-a facut treaba. Asa nu a descoperit nici cum erau aruncate pe campuri deseurile.

Mai mult, cei doi au creat si au inchis trei firme prin care si-au derulat afacerile. Totul ca sa-si stearga urmele. Scandalos e ca au primit DE FIECARE DATA autorizatii de la Agentia pentru protectia mediului Ilfov sa functioneze.

Si, desi anchetatorii vorbesc despre mii de tone de deseuri toxice, imprastiate prin Romania, oficialii din Ministerul Mediului nu par ingrijorati.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO