Pepenii din Romania, la concurenta cu cei din Grecia si Turcia. Vezi diferenta de pret

Dată publicare: 13-07-2011 12:03
Dată actualizare: 31-10-2012 12:41


Este deja vremea pepenilor, dar agricultorii nostri sunt faultati de concurenta din Grecia si Turcia. Ca sa-si scoata investitia, taranii veniti cu lubenite la piata nu pot sa scada pretul sub 2 lei pe kilogram.

Asta in vreme ce negustorii care aduc containere pline din afara tarii au coborat la jumatate.

Acesti pepeni gustosi cultivati la marginea orasului Satu Mare ar trebui sa le aduca zambetul pe buze celor care au dat cu sapa si au stat in soare ca sa-i pazeasca. Dar nu se intampla asa.

Oamenii au investit 10.000 de lei in primavara si, dintr-o productie de 30 de tone, ca sa-si poata acoperi cheltuielile nu pot cere sub 2 lei pe kilogram.

Tocmai de aceea multi au renuntat la semintele autohtone si iau din Ungaria unele altoite cu dovleac, care rezista pe orice sol.

Pe pietele din Cluj sunt producatori din Dolj, Teleorman sau Galati care au batut si cate 500 de kilometri. Problema e ca transportul se reflecta in pret, care e dublu fata de cel al lubenitelor din alte tari.

In tot acest timp pepenele de Grecia sau Turcia se vinde in hipermarket cu 1 leu si 19 bani.

In patria pepenilor, la Craiova, producatorii asteapta sa-i vanda la bucata, pentru ca intermediarii le cer cantitati mari, dar ofera doar 40 de bani pe kilogram.

In plus, taxele de la piata sunt impovaratoare. 20 de lei pe metru patrat la care se adauga 12 lei chiria pe noapte, plus mancarea.

Poate doar luna viitoare, cand recolta de pepeni va fi si mai mare, preturile vor mai scadea.

Tags: pepeni, preturi,


VIDEO PROTVPLUS.RO