Pentru prima oara in istorie, elevii pot lua decizii in sistemul educational romanesc. Ce drepturi vor avea din acest an
Pentru prima oara in istoria invatamantului romanesc, din acest an scolar elevii au un statut adoptat prin ordin de ministru, prin care devin parte decizionala in sistem.
Ei vor avea dreptul sa conteste notele primite in lucrari scrise, sa protesteze sau sa spuna cum li se par profesorii. De asemenea, dascalilor le este interzis sa-i dea afara pe copii de la ora pe motiv ca nu poarta uniforma, ori sa le confiste bunurile, cum ar fi telefoanele sau tabletele.
La sfarsitul fiecarui semestru, elevii vor putea completa o fisa fara sa o semneze si vor analiza comportamentul si metoda de predare a profesorilor.
Inca din prima zi de scoala, elevii si-au putut exprima preferintele pentru metodele de lucru.
George Tahu, reprezentantul elevilor de la Colegiul National Mihai Viteazul: "De exemplu, sa luam filosofia. Filosofia este o materie care permite aceasta comunicare, nu o vad ca pe o materie in care sa scriem foarte mult, ci mai mult sa dialogam."
La cererea elevului, profesorul va trebui sa argumenteze notele date. Daca tot nu va fi multumit, elevul va putea face o solicitare catre directorul scolii pentru reevaluarea lucrarii de catre alti doi profesori.
Din acest an copiii isi pot pastra telefoanele, dar nu au voie sa le foloseasca in timpul orelor.
Elevii nu vor putea fi dati afara de la ore daca nu poarta uniforma scolii. Mai mult, regulamentele scolilor, trebuie adaptate statutului elevului.
Desi a fost aprobat prin ordin de ministru, statutul elevului este departe de a putea fi aplicat in toate unitatile de invatamant din Romania. In peste 4000 de scoli, elevilor le este deja incalcat dreptul dreptul de a-si desfasura activitatea in spatii care respecta normele igienice, Protectia muncii si Protectia contra incendiilor.
Bineinteles, orice drepturi vin si cu obligatii. Elevii trebuie sa refecventeze orele, sa nu plece din incinta scolii, sa se imbrace decent si sa isi respecte dascalii.