Pentru ca sunt prea multi puscariasi, se vor construi penitenciare modulare
Penitenciare modulare pentru detinutii romani care urmeaza sa fie trimis sa isi ispaseasca pedeapsa in tara de origine. Se construiesc in doar cateva luni si pare a fi solutia ideala pentru valul de peste 12.000 de romani condamnati definitiv.
Pentru ei, Adminsitratia Nationala a Penitenciarelor trebuie sa fie pregatita sa aloce spatii de detentie, corespunzatoare standardelor europene. In momentul de fata sistemul penitenciar romanesc mai poate primi doar 5000 de detinuti - pentru restul urmand a se ridica noi spatii de detentie.
In plus, costa doar jumatate din pretul unei inchisori clasice, pentru ca este construit din cuburi din fier beton, care vin utilate si se asambleaza unul peste celalalt. Sunt si dezavantaje: spatiul de cazare mai mic de noua metri patrati, cand detinutul e izolat, si patru metri patrati, pentru cei cazati la comun.
Primul va fi ridicat asadar langa Ploiesti. Surprinzator, locuitorii din zona nici nu vor sa auda de o asemenea constructie, chiar daca investitia inseamna locuri de munca.
Alte doua se vor ridica la Caracal, la marginea orasului. Lucrarile vor incepe anul acesta. Investitia este mana cereasca pentru un oras cu o rata a somajului de 8%. Inchisori vor fi construite si la Poarta Alba, Piatra Neamt, Resita si Aiud - sase, in total, pentru detinutii romani care vor fi trimisi din toata Europa sa-si execute pedepsele in tara. 11.500 de condamnati se vor intoarce acasa pana la sfarsitul lui 2012.
Investitiile in noile penitenciare vor fi facute in parteneriat public privat, iar licitatiile vor fi internationale. Castigatorii vor avea prioritate in semnarea unor contracte pentru servicii medicale, de intretinere sau de transport.
Si zonele in care vor aparea noile inchisori au de castigat, pentru ca vor fi create 1800 de locuri de munca. Proiectul va fi finalizat in urmatorii cinci ani.