Pensionarii au venit în locul asistaților social pentru a culege strugurii. Câți bani primesc

26-08-2018 18:30


Culesul viilor a început mai devreme anul acesta. După ce au stat în soarele arzător, strugurii sunt extrem de dulci și pot da un vin de colecție.

Problema viticultorilor este însă alta. Nu găsesc zilieri care să-i ajute la cules, așa că angajează oameni din alte județe sau cheamă la muncă pensionari.

De cu zori, muncitorii organizaţi în echipe au intrat în vie. A fost foarte cald în ultima perioadă, iar dacă nu sunt culeşi repede, strugurii se stafidesc.

Ana Stoica, şef de fermă: "Va ieşi un vin destul de bun, tare, şi anul ăsta. Producţia este destul de bună, este evaluată la 8-10 tone la hectar, în funcţie de soi."

În staţiunea Târgu Bujor din judeţul Galaţi, cea mai mare problemă o reprezintă lipsa culegătorilor.

Alina Donici, directorul Staţiunii de Cercetare Bujoru, județul Galaţi: "De săptămâna viitoare vor veni din alte judeţe. Azi am început cu localnicii. Avem nevoie de cât mai mulţi culegători, să recoltăm cât mai rapid, să nu pierdem recolta.

Cei mai mulţi zilieri sunt oameni în vârstă, cu palmele aspre, învăţaţi cu munca la câmp, sub soarele arzător.

Culegător: "Dar nu se găseşte nici pe la noi, domnule! Că dacă nu le place munca! Au cu ce să trăiască. Dar eu, de 63 de ani, iote cum vin colea."

Pentru o zi la vie în care trebuie să culeagă cel puţin 450 de kilograme de struguri, un muncitor primeşte de la 70 de lei în sus şi o masă caldă. Recoltatul durează cam o lună de zile, aşa că oamenii harnici pot pune un ban deoparte. Unii au venit însoţiţi şi de copii.

Bărbat: "Vine şcoala acum şi le trebuie bani de rechizite, de îmbrăcăminte. Şi-i obţin singuri, muncind la vie.

Laurenţiu Gâdei, primarul oraşului Târgu Bujor, județul Galaţi: "Forţa de muncă lipseşte din toate domeniile. Asistăm la o depopulare accelerată a zonei ăsteia în care ne aflam şi, cum au făcut 18 ani, tinerii aleg să plece în Occident, pentru că acolo veniturile sunt substanţial mai mari.''

Şi la Iaşi scenariul se repetă. Proprietarul unei plantaţii care se întinde pe 20 de hectare spune că are la dispoziţie doar jumătate dintre lucrătorii de care avea nevoie ca să culeagă în timp util toţi strugurii.

Tudor Creţu, inginer agronom: "Cei cu ajutorul social preferă să stea acasă decât să vină să muncească. Sunt oameni care vor mai mulţi bani, dar noi doar atât putem plăti."

Aici, cei care doresc să muncească primesc, pe lângă masă, în jur de 100 de lei pe zi.e

VIDEO PROTVPLUS.RO