Pelerinaj cu 10.000 de credinciosi la manastirea franciscana din Radna. Oamenii au cautat plantele care vindeca bolile

08-09-2014 13:13


Luni este una dintre cele mai mari si frumoase sarbatori ale crestinatatii, Nasterea Maicii Domnului. Potrivit traditiei, mii de credinciosi catolici si ortodocsi au plecat intr-un pelerinaj la manastirea franciscana de la Radna, din judetul Arad.

Dupa liturghia oficiata in sapte limbi, pelerinii au cautat in genunchi, in jurul manastirii, "florile de ceara" sau "lacrimile Maicii Domnului", plante despre care localnicii spun ca vindeca multe boli si produc in mod natural mir.

Pelerinajul romano-catolic de la Manastirea Radna are o traditie veche de sute de ani. Biserica, zidita la 1756, este de o rara frumusete si are un altar sculptat din marmura de Carrara. Luni a fost neincapatoare pentru cei 10.000 de credinciosi.

"Am venit sa ne rugam la Sfanta Fecioara sa ne dea sanatate. Asta e cea mai importanta", spune un credincios.

Un barbat, desi grav bolnav si abia miscandu-se, nu a vrut sa lipseasca de la aceasta slujba speciala.

"Vin in fiecare an, ma aduc copiii. De data asta nu m-au adus copii, am venit singur si o sa mai vin pana cand o sa pot", spune barbatul.

Dupa slujba oficiata in sapte limbi, credinciosii s-au dus in padurea din spatele manastirii sa caute la radacinile copacilor "lacrimile Maicii Domnului", plante despre care se spune ca produc in mod natural mir. Potrivit traditiei, aceasta planta miraculoasa este facatoare de minuni, iar cei care o tin acasa si beau apa in care este pastrata se vindeca de boli.

"E bine sa le tii in casa. Se spune ca sunt miraculoase si numai acuma si in 15 august se gasesc", spune o credincioasa.

"Una am gasit pana acum. Se spune ca trebuie sa crezi ca sa le gasesti. Si sunt numai aici, in padurea din spatele manastirii", spune alta femeie

In acest an, manastirea a intrat intr-un amplu proiect de reabilitare. Banii, aproape 11 milioane de euro, provin in mare parte din fonduri europene. Anul viitor, pe 31 iulie, la terminarea lucrarilor, complexul va fi promovat turistic la nivel international.

VIDEO PROTVPLUS.RO