Patronii firmelor din România angajează specialiști străini din cauza lipsei meșterilor
Vestită pentru numărul mare de construcţii în stil Art nouveau, Oradea se confruntă acum cu o criză de specialişti.
Cei mai afectaţi par a fi patronii firmelor angajate de Primărie pentru a restaura clădirile istorice. Deşi municipalitatea alocă sume importante de bani, de multe ori, lucrările sunt amânate sau oprite din lipsa meşterilor.
Lipsa meşterilor specializaţi în lucrările de restaurare a clădirilor vechi este resimţită mai ales patronii firmelor de construcţii din Oradea, care se plâng ca sunt nevoiţi să apeleze la specialişti din alte localităţi pentru a-şi onora contractele de restaurare a clădirilor istorce.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Afectat a fost şi Răzvan, care, de câţiva ani, se ocupă de restaurarea clădirilor istorice din oraş.
Răzvan Ionașcu, patronul unei firme de construcții: "O parte din meseriaşi au îmbătrânit şi tinerii nu vin din spate cu un aport. Apelăm la meşteri din Ungaria, din Slovacia."
O lucrare de amploare, începută recent, este reabilitarea Palatului Baroc, cea mai mare construcţie în acest stil din sud-estul Europei.
Tunde Benyovszki, diriginte de șantier: "Este o problemă actuală în a găsi firme specializate în restaurări, atât lemn cât şi piatra."
Dacian Paladi, city manager al Primăriei din Oradea: "Demaram şi de două ori sau chiar de trei ori procedurile de achiziţie publică a lucrărilor, pentru simplu fapt că nu avem companii care să se înscrie în această competiţie. Vorbim de 35 de imobile, nu puţine dintre ele monumente istorice, care necesită condiţii speciale de tratament şi de lucru."
Reabilitarea faţadei unei clădiri costa între 100 şi 150 de mii de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: oradea, criza, mesteri, firme, primarie, constructii, cladiri istorice,
Dată publicare:
11-03-2018 08:15