Conacul din România care ascunde un secret: aici a fost ascuns trupul unui celebru erou
Plimbări cu trăsura printre vechile conace ale nobililor secui, mâncăruri tradiţionale şi hochei în aer liber.
Aşa se descrie un weekend de poveste, în Covasna. Meşterii din zonă încă lucrează în ateliere de tâmplărie şi-n ţesătorii, iar dacă vreţi să rămâneţi peste noapte vă puteţi caza în camere din conace străvechi, atent renovate sau la sătenii primitori.
În inima satului Zăbala, din judeţul Covasna, sta încă din secolul 15 Castelul Mike. Oaspeţii îi pot admira arhitectura nobilă şi pot asculta în tihnă povestea locului - într-o plimbare cu trăsura.
Turiştii se pot apoi caza în casa de oaspeţi a castelului, unde sunt întâmpinaţi cu pâine şi untură cu paprika, gogoşi şi gulaş specific zonei. În timp ce adulţii se pot relaxa în saună din pădurea domeniului, copiii se întrec la hochei pe lac.
În mijlocul satului este şi un muzeu care arată viaţa trăită odinioară de secui şi ceangăi. În comună de alături, Brateș, o femeie încă păstrează meşteşugul zonei: ţesutul.
Un metru de covor din lână se vinde cu 40 de lei. Traistele pentru şcolari sunt în jur de 60 de lei, iar cele mici cât o palmă costă 10 lei. Au şi o poveste aparte.
Erzebet Bartok, meşter: "Primesc copiii câte o trăistuţă în care se pune pâine, un bănuţ şi un creion, ca să aibă pe drumul vieţii cu ce să înceapă"
Turiştii pot găsi cazare şi în acest conac; e drept, pentru 100 de euro pe noapte.
Lajos Rancz, proprietar: "Am avut grijă să renovăm cât mai apropiat de ceea ce a fost pe vremuri. Să simtă clienţii atmosfera din secolul 19"
Pivniţa are o istorie aparte. Aici a fost ascuns trupul unui revoluţionar maghiar, pentru a fi protejat de armata Austriei. Acum între pereţii din cărămidă este amenajata o cramă unde se turiştii pot degusta la cină vinuri alese.
Sursa: Pro TV
Etichete: cazare, atelier, covasna, mesteri, trasura, conace, conac, secui, plimbari,
Dată publicare:
10-02-2018 17:57