Patronii din România preferă deţinuţii în locul angajatului clasic. "E un lucru care ne ajută şi pe noi"
Sunt punctuali, nu vin băuţi la muncă, nu fură şi te poţi baza pe ei. Deşi aşa sună, nu sunt portretele unor angajaţi model, ci ale unor deţinuţi dispuşi să ia viaţa de la zero.
Tot mai mulţi patroni îi preferă, inclusiv în domenii în care este nevoie de calificare, şi asta pentru ca cer bani puţini şi sunt eficienţi.
În plus, angajatorul este scutit de contribuţiile sociale către stat, iar Penitenciarul câştigă 60% din munca remunerata a unui puşcăriaş.
Andrei are 23 de ani şi a ajuns la închisoare pentru că a tâlhărit un om. După primul an, i s-a permis să iasă la muncă. Aşa a ajuns la un depozit de biciclete din Capitală.
Nu ştia nimic despre recondiţionarea vehiculelor pe două roţi, dar a învăţat repede şi îi place ce face.
ANDREI: "Dacă eram afară, nu ştiu dacă eram angajat la aşa ceva, nu mi-aş fi depus CV-ul. Iţi doreşti să munceşti, să nu mai ai conflicte cu legea şi îţi dai seama că pentru noi e un ajutor".
Cot la cot cu el lucrează un alt deţinut, Florin, condamnat pentru furt la 3 ani de închisoare. El ar vrea să-şi facă propriul atelier de reparat biciclete.
Viaţa lor s-a schimbat, după ce şefii penitenciarul Jilava au primit o cerere de la patronii depozitului de biciclete.
CORNELIU BELCIUG: "Cauţi oameni, încerci să le oferi salarii bune, să le creezi condiţii de muncă , nu găseşti. De asta când ni s-a oferit această posibilitate, am zis ok, e un lucru care ne ajută şi pe noi. "
Este adevărat, şi patronul câştiga. Nu plăteşte la stat contribuţiile sociale pentru angajaţii deţinuţi, iar apoi că are siguranţa că lucrătorul vine zilnic şi la timp la muncă.
Deţinutului i se dă un salariu, însă 60% se duce la bugetul închisorii, iar restul de 40 într-un cont deschis pe numele celui condamnat.
În plus, cei închişi primesc 3 zile de libertate pentru 4 muncite efectiv.
În prezent, la nivelul Capitalei sunt peste 700 de posturi vacante în diverse domenii, însă nu există doritori.