Deţinuţii eliberaţi, aproape imposibil de monitorizat. Consilierii de probaţiune nu au nici maşini
În vreme ce peste 3300 de infractori ar putea fi eliberaţi, după cei 560 care au părăsit deja închisorile, serviciul de probaţiune care ar trebui să îi monitorizeze se confruntă cu o lipsă majoră de personal.
Un consilier supraveghează acum chiar şi 300 de persoane, iar de măsuri de reintegrare în societate a foştilor deţinuţi nici nu poate fi vorba.
La Iaşi, Serviciul de Probaţiune are 19 consilieri angajaţi care trebuie să monitorizeze 2050 de persoane aflate sub supraveghere. Fiecare se ocupă de o sută dintre ele - în condiile în care la nivel european media este cel mult 60.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Clădirea în care funcţionează serviciul, veche peste o sută de ani, sta să cadă iar dotările sunt la pământ. "În biroul în care lucrez, faxul şi imprimantă nu mai funcţionează", spune un consilier de probaţiune.
Oana Paicu, Şef Serviciul de Probaţiune Iaşi: "Sediul nostru arată că în filmele de groază. Am fost anunţaţi că nu mai putem face solicitări pentru reparaţii, pentru rechizite, pentru lucruri de bază. Suntem în colaps."
Situaţia este aceeaşi în toată ţara. În Bucureşti sunt 25 de consilieri de probaţiune care trebuie să monitorizeze 6000 de persoane iar la Braşov 17 care supraveghează 1800. Cu toate acestea, angajările stagnează, iar bugetul instituţiei a fost redus.
"Deşi la începutul mandatului domnul ministru a declarat că vrea să întărească sistemul de probaţiune, la rectificarea bugetară din septembrie bugetul a fost diminuat cu o sumă considerabilă: 300 de mii de lei dintr-un milion", spune un consilier de probaţiune.
Maşinile serviciului de probaţiune Braşov stau nemişcate de aproape 2 ani de zile în primul rând pentru că nu sunt bani ca să fie reparate şi în al doilea rând pentru că nu au fost angajaţi şoferi ca să le conducă. Fără maşini, consilierii de probaţiune se plâng ca nu reuşesc să monitorizeze persoanele eliberate condiţionat - deşi aceasta este obligaţia lor de bază.
În România, serviciul de probaţiune are puţin peste 555 de consilieri - care trebuie să supravegheze peste 70 de mii de persoane. Pentru funcţionarea normală a serviciul ar fi nevoie de o mie de consilieri.
Sursa: Pro TV
Etichete: inchisoare, justitie, buget, detinuti, eliberati, probatiune,
Dată publicare:
03-11-2017 07:13