Patronii de restaurante spera sa iasa din criza cu meniurile exotice
Patronii de restaurante, greu incercati de criza, se lupta sa reziste pe piata. Unii au renuntat la meniul clasic pentru unul exotic. S-au gandit ca friptura de cangur sau de miel din Noua Zeelanda ii vor convinge pe clienti sa manance in oras.
Doar ceva iesit din comun ii mai poate ajuta, dupa ce anul trecut afacerile le-au scazut cu cel putin 25%.
Muschiulet de cangur, asezonat cu sare si piper si pus la gratar. Nu, nu am ajuns in Australia! Gasim acest fel de mancare deosebit chiar in bucataria unui restaurant de langa Bucuresti, unde friptura de porc a fost inlocuita cu cea de cangur.
Patronul si-a dat seama ca numai ceva nou ii va aduce profit asa ca a creat un meniu sofisticat. Friptura de vita japoneza sau coronita de miel din Noua Zeelanda, toate se vand bine, spune el, chiar daca o portie costa si 150 de lei.
Lasam meniurile sofisticate si ajungem intr-un restaurant unde bucatarii nu pregatesc mai mult de patru feluri principale pe zi. Reteta succesului? Gatesc cat mai sanatos, cu produse de la tarani. In meniu se regasesc mancaruri si supe ca: supa crema de telina,
Nu au fost uitati nici clientii care tin la silueta. Pentru ei, exista restaurantele dietetice, unde nimic nu este prajit si nici nu contine zahar. In plus, in acelasi loc, un specialist le poate crea clientilor propriul program de nutritie. Mancarea este trimisa la domiciului sau la locul de munca. Exista chiar si abonamente lunare sau, in functie de preferinte, de luni pana sambata.
Pe piata din Romania numaram aproximativ 13.000 de restaurante. 32% au ales bucataria romaneasca, 28% pe cea italieneasca, 9% sunt fast-fooduri si 7% cu meniu international, adica japonez, chinezesc, thailandez, argentinian, mediteranean ori libanez.