Pastile romanesti pentru straini. Export de sute de milioane de medicamente
Doua treimi dintre medicamentele pe care le importam ar putea fi luate din productia interna, sustin cei din domeniu. Insa ai nostri alimenteaza in schimb pietele farmaceutice din peste 100 de tari ale lumii, din Australia si pana in America.
Anual, fabricile romanesti de pastile trimit peste mari si tari antibiotice, pastile pentru cancer, inima sau raceala, cu o valoare de 100 milioane de euro.
Pastile romanesti pentru straini. In fiecare an, sute de milioane de cutii cu medicamente ori solutii injectabile, produse in fabricile noastre, ajung in toate colturile lumii.
La o fabrica din Bucuresti, de pilda, exportul inghite 10% din productia de pastile pentru boli de inima si afectiuni ale sistemului nervos.
Cinci milioane de pastile sunt ambalatate in fiecare luna pentru export si sunt trimise in peste zece tari ale lumii, intre care Azerbaidjan si Mongolia.
"Produsele romanesti sunt la fel de bune ca si celelalte, sunt acceptate de clientii nostri din toata lumea", spune Stephen Stead, director General Labormed.
La o fabrica din Cluj, lunar se incarca tiruri cu pastile care trateaza raceala sau boli de inima pentru 40 de tari din toata lumea. 13 milioane de euro incaseaza compania numai pentru un singur medicament vandut pe piata ruseasca intr-un an.
Si intr-o fabrica de la Iasi se lucreaza pentru export. Antibioticele facute la Iasi, fie comprimate, fie sub forma injectabila, trateaza bolnavi din peste 50 de tari.
De altfel, cu medicamentele romanesti se trateaza si pacientii din Australia, Japonia, Hong Kong, Arabia Saudita, Africa de Sud, Bangladesh sau America.
In 2010, exporturile romanesti de medicamente sunt estimate la 100 milioane de euro, mult mai mici decat importurile care ajung anual la 1,7 miliarde de euro.
Un mic ajutor pentru producatorii locali a venit de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. De la jumatatea acestui an, institutia a introdus reguli noi, ca sa incurajeze consumul de medicamente generice, adica mai ieftine, deci si romanesti.
De altfel, cresterea pietei din ultimii ani, care in medie s-a ridicat la 20%, a fost sustinuta de pastile scumpe.