Paste amar! Iepurasul le aduce bugetarilor un nou val de disponibilizari!

26-03-2010 00:00


Al doilea val de disponibilizari se pregateste sa ii loveasca pe angajatii de la stat. Toti bugetarii din ministere, primarii, prefecturi, agentii, inspectorate sau companii de stat sunt vizati.


 

 Emil Boc se fereste insa sa intre in detalii. Mai nou si cuvantul "disponibilizari" a disparut din vocabularul premierului. Suna parca mai bine "standard de cost".

"Este un element care sta la baza stabilirii exacte a numarului de functionari publici. Nu avem o cifra prestabilita de disponibilizari. Nu avem o tinta precisa la cate reduceri trebuie sa se efectueze", a declarat prim-ministrul.

Nici ministrul economiei nu mai discuta de concedieri ci despre un suflu nou.

In ianuarie, Sebastian Vladescu vorbea de 100.000 de persoane disponibilizate din sectorul public. Si-a retras repede declaratia dupa ce a fost mustrat de premier.

Deocamdata singurele restructurari s-au facut in agentiile de stat de unde au fost taiate aproape 9.400 de posturi care nu erau ocupate. Acum, spun analistii, trebuie sa "taie" efectiv din personalul bugetar.

In primele doua luni, Romania a inregistrat un deficit bugetar de aproape 1,5 miliarde de euro. In lipsa unor masuri anticriza eficiente recesiunea s-a adancit.

Oamenii n-au mai fost cheltuitori asa ca incasarile din TVA au scazut cu 19%. Firmele si-au inchis liniile de productie iar incasarile din impozitele pe venit sunt mai mici cu aproape 8%. Iar statul, in loc sa stranga cureaua, a dat pe bunuri si serviciii cu 12% mai mult ca anul trecut. Mai mult, a majorat cheltuielile de asistenta sociala cu 17%. 

VIDEO PROTVPLUS.RO