Partenerii de același sex și-ar putea oficializa relația la starea civilă. Proiectul e în dezbatere

×
Codul embed a fost copiat

Aleșii puterii pregătesc o lege care să reglementeze relațiile dintre partenerii necăsătoriți.

Deocamdată, potrivit unei inițiative privind uniunea consensuală, aflată deja în procedură parlamentară, partenerii, inclusiv de același sex și-ar putea oficializa relația la starea civilă.

Dezbaterea privind textul final al legii ar trebui să aibă loc simultan cu referendumul pentru redefinirea familiei.

Potrivit iniţiativei scrise de Consiliul pentru Combaterea Discriminării, uniunea consensuală este "asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex în scopul organizării vieţii lor comune ca viaţa de familie". Textul a fost negociat cu organizaţii de apărare a drepturilor omului şi cu ONGuri care susţin interesele cuplurilor de acelaşi sex şi, în mare parte, va fi preluat de parlamentarii PSD.

Istvan Haller, membru CNCD: "Dacă eu trăiesc cu partenera mea de 40 de ani şi eu am decedat, partenera mea nu are în acest moment niciun drept de moştenire a bunurilor comune, chiar dacă proprietatea e comună. Căsătoria produce efecte suplimentare pentru soţul supravieţuitor, ori faţă de partener o astfel de reglementare nu există, deşi nu e normal să nu existe."

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Procedura descrisă de noul proiect este similiară cu cea aplicată unei căsătorii într-un cuplu heterosexual. Diferenţa este că în faţa ofiţerului de stare civilă se vor putea prezenta inclusiv persoane de acelaşi sex şi nu vor semna un certificat de căsătorie, ci o uniune consensuală. Partenerii trebuie să aibă doi martori şi îşi vor păstra fiecare numele. În mai multe domenii, ei vor fi asimilaţi soţilor atunci când pot beneficia de asistenţă socială, asigurări, drepturile pacienţilor, dar şi în privinţa taxelor şi impozitelor.

Iustina Ionescu, avocat de drepturile omului, membru ACCEPT: "E important să obţină recunoaşterea statului o serie de drepturi din partea statului cum ar fi în situații dificile,, cum ar fi moartea unuia dintre parteneri, în ce priveşte moştenirea legală, sau când e vorba despre diverse beneficii pe care le poţi obţine când eşti într-o uniune de acest gen."

În Parlament, se mai află un text care defineşte tot uniunea consensuală, iar iniţiatorul spune că modificarea Constituţiei şi redefinirea familiei reprezintă un pericol pentru familiile monoparentale.

Oana Mioara Bâzgan, deputat independent: "În prezent familia e definită ca doi parteneri. Dacă mergi mai departe şi definești familia ca fiind femeie şi bărbat, toate acele legi în care e în prezentă definiția de familie, toate acestea vor fi puse sub semnul întrebării şi foarte multe drepturi civile vor fi într-o zonă gri. Cine va putea să spună dacă o mamă şi un copil sunt sau nu o familie."

Social-democraţii vor ca legea privind uniunea consensuală să fie adoptată în paralel cu demararea procedurilor pentru organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei. În text, va sta scris clar că partenerii de acelaşi sex nu au dreptul la adopţie.

Conform datelor existente în Registrul Național pentru Adopții, anul trecut 155 de persoane singure au adoptat un copil.

Biserica Ortodoxă respinge ideea legiferării oricărei forme de oficializare a relaţiilor dintre persoane de acelaşi sex, pe motiv că "reprezintă o gravă subminare a asumării responsabilităţii integrale a soţilor, precum şi a tainei căsătoriei în care se primeşte binecuvântarea lui Dumnezeu".

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
CCR: Nu ne-am pronunţat cu privire la recunoaşterea căsătoriei între persoane de același sex
CCR: Nu ne-am pronunţat cu privire la recunoaşterea căsătoriei între persoane de același sex

CCR s-a pronunțat, miercuri, în legătură cu sesizarea privind articolul referitor la nerecunoaşterea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex, respectiv o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 277 alin. (2) şi (4) din Codul civi

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.