Partenerii de același sex și-ar putea oficializa relația la starea civilă. Proiectul e în dezbatere

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 01 August 2018 18:34
Categorie: Social

Aleșii puterii pregătesc o lege care să reglementeze relațiile dintre partenerii necăsătoriți.

Deocamdată, potrivit unei inițiative privind uniunea consensuală, aflată deja în procedură parlamentară, partenerii, inclusiv de același sex și-ar putea oficializa relația la starea civilă.

Dezbaterea privind textul final al legii ar trebui să aibă loc simultan cu referendumul pentru redefinirea familiei.

Potrivit iniţiativei scrise de Consiliul pentru Combaterea Discriminării, uniunea consensuală este "asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex în scopul organizării vieţii lor comune ca viaţa de familie". Textul a fost negociat cu organizaţii de apărare a drepturilor omului şi cu ONGuri care susţin interesele cuplurilor de acelaşi sex şi, în mare parte, va fi preluat de parlamentarii PSD.

Istvan Haller, membru CNCD: "Dacă eu trăiesc cu partenera mea de 40 de ani şi eu am decedat, partenera mea nu are în acest moment niciun drept de moştenire a bunurilor comune, chiar dacă proprietatea e comună. Căsătoria produce efecte suplimentare pentru soţul supravieţuitor, ori faţă de partener o astfel de reglementare nu există, deşi nu e normal să nu existe."

Procedura descrisă de noul proiect este similiară cu cea aplicată unei căsătorii într-un cuplu heterosexual. Diferenţa este că în faţa ofiţerului de stare civilă se vor putea prezenta inclusiv persoane de acelaşi sex şi nu vor semna un certificat de căsătorie, ci o uniune consensuală. Partenerii trebuie să aibă doi martori şi îşi vor păstra fiecare numele. În mai multe domenii, ei vor fi asimilaţi soţilor atunci când pot beneficia de asistenţă socială, asigurări, drepturile pacienţilor, dar şi în privinţa taxelor şi impozitelor.

Iustina Ionescu, avocat de drepturile omului, membru ACCEPT: "E important să obţină recunoaşterea statului o serie de drepturi din partea statului cum ar fi în situații dificile,, cum ar fi moartea unuia dintre parteneri, în ce priveşte moştenirea legală, sau când e vorba despre diverse beneficii pe care le poţi obţine când eşti într-o uniune de acest gen."

În Parlament, se mai află un text care defineşte tot uniunea consensuală, iar iniţiatorul spune că modificarea Constituţiei şi redefinirea familiei reprezintă un pericol pentru familiile monoparentale.

Oana Mioara Bâzgan, deputat independent: "În prezent familia e definită ca doi parteneri. Dacă mergi mai departe şi definești familia ca fiind femeie şi bărbat, toate acele legi în care e în prezentă definiția de familie, toate acestea vor fi puse sub semnul întrebării şi foarte multe drepturi civile vor fi într-o zonă gri. Cine va putea să spună dacă o mamă şi un copil sunt sau nu o familie."

Social-democraţii vor ca legea privind uniunea consensuală să fie adoptată în paralel cu demararea procedurilor pentru organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei. În text, va sta scris clar că partenerii de acelaşi sex nu au dreptul la adopţie.

Conform datelor existente în Registrul Național pentru Adopții, anul trecut 155 de persoane singure au adoptat un copil.

Biserica Ortodoxă respinge ideea legiferării oricărei forme de oficializare a relaţiilor dintre persoane de acelaşi sex, pe motiv că "reprezintă o gravă subminare a asumării responsabilităţii integrale a soţilor, precum şi a tainei căsătoriei în care se primeşte binecuvântarea lui Dumnezeu".

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CCR: Nu ne-am pronunţat cu privire la recunoaşterea căsătoriei între persoane de același sex
CCR: Nu ne-am pronunţat cu privire la recunoaşterea căsătoriei între persoane de același sex
VIDEO PROTVPLUS.RO
Busu si Ovidiu Oanta
Busu este bine și se pregătește să revină cu Vremea și Problema lui Busu
Donații pentru pacienții nevoiași, oferite de personalul medical dintr-un spital din Botoșani
Socializarea s-a mutat aproape exclusiv în mediul virtual. Efectele acestei dependențe
Sute de oameni au alergat în Târgu Mureș ca să strângă bani pentru copiii săraci
Marian Godină, poveste revoltătoare despre un taximetrist și o mamă fără bani de cursă: ”I-a luat laptele!”
ProTV, lider de audiență cu ”Singur acasă”. Reacțiile românilor pe Facebook
credinciosi
Credincioșii s-au îmbrâncit la sfințirea noii biserici din Techirghiol: ”Ce faceți, săriți gardul?”
Aglomerație la Târgul de Crăciun din Capitală. Cozi la mâncare și la patinoarul cu acces gratuit
Târgul de Crăciun din Constanța și-a deschis porțile. Cum au fost întâmpinați vizitatorii
Moș Crăciun îi așteaptă pe cei mici la Ambasada dechisă la Mogoșoaia. Dorințele copiilor
Spectacol caritabil organizat pentru a finaliza lucrările la o secție de terapie intensivă pentru nou-născuți
Pompier cu uniforma udă, în ger, imediat după o intervenție. Imaginea virală pe internet