Parlamentarii au propus o lege impotriva unei buruieni banale la noi. Ce amenzi risca cei care sunt prinsi cu ea in curte

Ultima actualizare: 27-04-2017 07:01

Mai multi deputati si senatori au declarat razboi unei plante care creste in mod obisnuit pe terenurile neingrijite din toata Romania.

Ambrozia creste in voie in toate localitatile din Romania, mai ales la sfarsitul verii. Iubitoare de bioxid de carbon, asa-numita "iarba de paragina" provoaca insa multe alergii, unele extrem de severe. De la un an la altul, tot mai multi romani ajung la medic spre finalul verii cu alergii severe din cauza polenului acestei plante. Netratate la timp, pot provoca astm.

Expertii Comisiei Europene au declarat ambrozia "specie periculoasa pentru sanatate" si au pus-o pe o lista neagra. De altfel, alergologii afirma ca Romania e fruntasa in Europa la numarul de alergii sezoniere. 

Asa ca deputatul liberal Ionut Stroe a scris o lege anti-ambrozie, prin vrea sa ii oblige pe proprietarii terenurilor pe care creste aceasta planta sa o coseasca, sa o smulga din radacina sau sa o erbicideze. "Legea impune efectuarea acestor lucrari cel putin o data pe an si isi doreste a fi o metoda de prevetie foarte eficienta", explica anul trecut deputatul. Intre timp, si alti parlamentari s-au alaturat initiativei sale, care a fost depusa pe 19 aprilie la Senat pentru dezbatere.

Potrivit proiectului, cei care detin terenuri trebuie sa distruga cel putin o data pe an ambrozia de pe el. Altfel risca amenzi intre 1.500 si 10.000 de lei - in cazul persoanelor fizice - si intre 10.000 si 50.000 de lei, in cazul celor juridice. Verificarile ar urma sa fie facute de inspectori ai primariilor, Directiilor pentru Agricultura, Garzii de Mediu sau APIA.

Initiatorii afirma, in expunerea de motive, ca masuri similare exista deja in Elvetia, Germania sau Italia si ca tratarea problemelor produse de ambrozie costa in medie 4.400 de lei pe an, nefiind decontata de stat. Proiectul de lege urmeaza fie dezbatut si votat de fiecare Camera in parte.

Pana acum, doar in Timis autoritatile au desfasurat o campanie pentru combaterea acestei buruieni periculoase, primaria Timisoara dandu-le si amenzi proprietarilor care nu au distrus-o pe terenurile pe care le detin. In orasul de pe Bega, persoanele fizice care nu isi igienizeaza terenurile risca amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 de lei, iar persoanele juridice - intre 1.000 si 2.500 de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO