Ambrozia, inamicul public numarul 1 in Romania. Vezi ce afectiuni provoaca si cum te poti proteja
O buruiana care se raspandeste rapid si poarta poeticul nume de "ambrozie", a devenit inamicul public numarul 1 - pentru ca provoaca rinite alergice si astm bronsic, mai ales in a doua jumatate a verii.
"Iarba de paragina", asa cum o numesc taranii - invadeaza terenurile lasate parloaga. Si sunt peste un milion de hectare in tara noastra. Problema e ca a aparut deja in parcurile din orase si abia acum autoritatile inteleg cat este de periculoasa.
Ochi rosii, nas infundat, buze umflate. Tot mai multi romani se plang ca au astfel de probleme. Iata de ce ambrozia - una dintre sursele principale de alergii cronice in America de Nord si Europa, a inceput sa fie bagata in seama si la noi.
Aceasta planta periculoasa creste atat in gradini, culturi de cereale si de floarea soarelui, dar si in zonele lasate in paragina.
Ambrozia nu este recunoscuta oficial in Romania ca planta de carantina cu pericol biologic, asa cum se intampla in strainatate, unde e combatuta cu program. Agreeaza clima calda si ploile de vara, asa ca ultimii ani i-au priit de minune.
O planta matura poate elibera miliarde de grauncioare de polen si pana la 30.000 de seminte - asa ca se inmulteste salbatic.
Astfel, daca va stiti alergic la polen, suferiti de astm bronsic sau aveti probleme cu glanda tiroida, stati cat mai departe de aceasta planta periculoasa. Persoanele sensibile ar trebui sa iasa rar din casa, iar la intoarcere sa-si scuture bine hainele.
Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului are, impreuna cu Serbia, un proiect european anti-ambrozie, in valoare totala de 700.000 de euro. Planta poate fi cosita, de la radacina, sau combatuta chimic.