“Aceasta planta e Satana”. Vezi ce buruiana i-a bagat in sperieti pe romani

13-08-2012 12:57

S-or fi hranit zeii cu ambrozie si nectar, dar pentru muritorii de rand, ambrozia este o planta cat se poate de daunatoare.

Alertate de numarul tot mai mare de imbolnaviri, autoritatiile din Timis au pus peste tot afise de avertizare. Buruiana, care creste printre culturile agricole, este deosebit de toxica, fiind considerata cel mai puternic alergen natural. Atentie, cei care inhaleaza polenul emanate ambrozie pot face complicatii pulmonare sau diferite infectii respiratorii. In cateva situatii, s-au inregistrat si cazuri mortale.

In comuna Dumbravita, de langa Timisoara, pe toate panourile publicitare sunt lipite poze cu ambrozia, dar si informatii despre cum poate fi distrusa. "Iarba de paragina", asa cum o numesc taranii, invadeaza terenurile lasate parloaga. Si sunt peste un milion de hectare in tara noastra.

Problema este ca a ajuns si in parcurile din orase si abia acum autoritatile au inteles cat este de periculoasa. Oamenii sunt atentionati ca buruiana, aparent inofensiva, este extrem de nociva.

Ambrozia se inmulteste repede, chiar daca este cosita de mai multe ori. Pentru distrugerea ei totala, planta trebuie smulsa cu tot cu radacina, inainte de a inflori.

Daca noi abia acum descoperim cat de periculoasa este ambrozia, la vecinii unguri, situatia este cu totul alta. Acolo se folosesc si substante toxice pentru eliminarea ei, lucru interzis in Romania.

"Am avut si o tentativa de ierbicidare totala dar am fost stopati de mediu, ca sa nu distrugem fauna comunei. Colaboram si cu ungurii si incercam sa luam si noi parte la procesul lor de a curata si de a tine cat mai departe ambrozia de populatie", a declarat Arpad Milos, viceprimarul comunei Dumbravita.

Specialistii spun ca daca va stiti alergic la polen, suferiti de astm bronsic sau aveti probleme cu glanda tiroida, trebuie sa stati cat mai departe de aceasta planta periculoasa. Pentru a gasi o modalitate de a o stopa, a fost infiintat si un centru de monitorizare a plantei, finantat cu bani europeni. Ambrozia este o planta originara din America de Nord.


 


VIDEO PROTVPLUS.RO