Părinții care ar putea beneficia de bonă plătită de stat sau de concediu simultan. Ce prevede proiectul de lege
Părinții de gemeni sau tripleți ar putea beneficia de bonă plătită de stat sau de concediu simultan pentru creșterea copiilor.
Specialiștii spun că în ultimii ani tratamentele de fertilitate cresc șansele de a avea gemeni. Tendința este la nivel global, astfel că, potrivit unui studiu internațional, se nasc 1,6 milioane de perechi de gemeni în fiecare an.
Oliver și Hugo vor împlini în curând doi ani. După ce a aflat că va avea gemeni, mama lor s-a gândit cum să-și împartă responsabilitatile cu soțul.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Szendi Foitos, mama gemenilor: „Ne-am dat seama foarte repede că nu e suficient să fie o singură persoană acasă cu doi copii, așa că soțul meu este cel care a luat concediul. A fost foarte costisitor, mai ales la început pentru că pătuțurile, cărucioarele, scoica în mașină, hăinuțe din orice, cel puțin două am luat”.
O altă mămică a avut o adevărată provocare când a aflat că va avea tripleți, un băiat și două fetițe.
Patricia Prața, mama tripleților: Noi am așteptat unul, la primul control ni s-a spus că sunt doi și la următorul control au găsit trei inimoare. Foarte greu, nu poți fără ajutor, să zici că stai două ore singură cu ei, dar mai mult nu, nu ai cum...
Reporter: Tot timpul este cineva care vă ajută?
Patricia Prața: Tot timpul, tata, sora mea, mama soacra vine cineva și stă cu mine, când e soțul plecat la muncă.
Medicii spun că în ultimii ani cele mai multe astfel de sarcini cu gemeni ori tripleți apar în urma tratamentelor de fertilitate sau a fertilizării in vitro.
Potrivit estimărilor la nivel internațional, rata globală a naşterilor de gemeni a crescut cu o treime, ajungând de la 9,1 la 12, la 1.000 de naşteri, în doar trei decenii.
Conf. Univ. dr. Romeo Micu, șef Secție Obstetrică Ginecologie: „Accesul la tratamentele de fertilitate este tot mai facil pentru paciente, de asta si incidența sarcinilor gemelare este tot mai mare în ultimii ani. Tratamentele de fertilitate sunt responsabile de aproximativ o treime din sarcinile gemelare la nivel mondial”.
Dacă de la începutul anului trecut, indemnizația de creștere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți a crescut cu 50%, acum acest proiect de lege ar permite celuilalt părinte, să beneficieze de un concediu de șase luni, simultan cu cel al mamei. Părinții pot opta însă și pentru o bonă plătită cu bani de la stat.
Anul trecut, în România au fost înregistrate peste 2.000 de familii care au în grijă gemeni sau tripleți, arată datele Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.