Paradoxul concedierilor:costa mai mult sa dai afara,decat sa pastrezi un om
In ciuda declaratiilor autoritatilor, disponibilizarile sunt blocate in companiile de stat. Daca ar da afara un angajat de la Hidroelectrica, Romgaz sau Posta Romana, statul ar trebui sa plateasca pentru acesta zeci de salarii compensatorii.
Asa se face, ca este mai rentabil sa pastreze un om, chiar daca nu face mai nimic.
Aproape oricui i-ar conveni sa fie dat afara. Suna ciudat pentru orice alt angajat in vremurile acestea, fie el de la stat sau de la privat. Nu si pentru cei care au un contract colectiv de munca negociat cu Hidroelectrica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In aceasta companie un salariat disponibilizat ar trebui sa primeasca, timp de patru ani, in fiecare luna, cate 4.000 de lei.
Decebal Sulea, lider de sindicat: "Prin contractul colectiv de munca se pleaca cu salarii compensatorii. In Hidroelectrrica sunt 48 de salarii ale angajatului."
La fel de adevarat este si ca, in prezent, disponibilizarile colective sunt blocate din lipsa de bani. Mineritul, de exemplu, va suferi ani buni, dupa ce unii au stat acasa cu un ajutor de 2.000 de lei.
Octavian Graure, director general CE Turceni: "Nu, nici financiar nu am putea suporta. Costurile au fost destul de mari pentru intreprindere. In minim trei ani s-ar putea amortiza aceste cheltuieli cu disponibilizarile."
Daca se renunta la serviciile lor, cei din Romatsa ar primi 60 de lefuri a cate 2.000 de lei, iar cei din Posta Romana cate 30. Cel mai putin din tot sistemul energentic ar primi oamenii de la Electrica: doar 12 salarii de cate 1400 de lei.
Serban Paslaru, avocat dreptul muncii: "Platile compensatorii sunt scapate de sub control. Esti in dilema daca sa il dai sau nu afara."
Si totusi, de cand a inceput anul si pana acum, peste 3.500 de angajati din companiile energetice au fost concediati. Desigur, au luat si bonusurile aferente!