Violența domestică, fenomen de amploare în România. Numărul cazurilor crește alarmant
Deşi se fac anual numeroase campanii pentru combaterea violenţei domestice, fenomenul este de o amploare care ne dă fiori. De la începutul anului, poliţiştii au emis peste 6.500 de ordine de protecţie provizorii.
Astăzi, de Ziua internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor, Poliţia Romană a pornit o campanie alături de autorităţile din Bulgaria şi Ungaria, şi atrag atenţia asupra victimelor fără glas, care pot fi chiar în preajma noastră.
Timp de 23 de ani, o femeie a îndurat nenumărate bătăi şi umilinţe din partea soţului. Acum se adăposteşte împreună cu patru dintre cei şase copii, într-un centru specializat. Este a treia oară când cere ajutor aici.
Femeie: „M-a scos afară din ogradă, a aruncat cu papucii în mine, scuipata am fost. L-am iertat de fiecare dată, că nu mă bate, că nu mă înjură, că nu mă trimite la mama."
În acelaşi centru de protecţie o întâlnim şi pe această tânără de 26 de ani, care a fugit cu disperare de acasă, înspăimântată de soţul gelos.
La Timişoara, în semn de solidaritate cu victimele violenţei domestice, 400 de participanţi la un marş de solidaritate au purtat măşti albe. Printre ele s-a aflat şi această femeie care timp de 10 ani a suportat abuzurile partenerului ei. Scandalurile porneau de la cele mai banale împrejurări.
Victimă: „Ce o să mâncăm diseară sau ce fim o să vedem. Niciodată nu se poate cădea de acord, se ajunge la vorbe urâte, insulte şi înjurături, care pot degenera şi în lovitură.”
Mihai Nedelea, psiholog: „Abuzul psihologic este mai subtil şi mai traumatizant. De regulă izolare socială, retragere, stima de sine scăzută, neimplicare în viaţa socială."
Femeia a reuşit abia anul acesta să se desprindă de soţul abuziv şi a obţinut un ordin de protecţie.
În primele 10 luni din 2019, poliţiştii au emis peste 6500 de ordine de protecţie provizorii. Peste două mii dintre acestea s-au transformat mai apoi în ordine de protecţie emise în instanţă. Iar în 90 la sută dintre cazuri, victimele au fost femei.
Rodica Surducan, director Direcţia de Asistenţă Socială a Muncipiului Timişoara: „Din nefericire, copiii asistă la asemenea situaţii, care se petrec de regulă noaptea, atunci intervenim cu poliţia şi se emite ordinul împotriva abuzatorului."
Psihologii spun că va trece o vreme până ce se va schimba un anume tip de mentalitate, însă este foarte important ca orice strigăt de ajutor să nu fie ignorat de apropiaţii unei femei agresate sau ai unor copii traumatizaţi de scandalurile din familie.
Sursa: Pro TV
Etichete: ordin de protecție, politie, violenta domestica,
Dată publicare:
25-11-2019 16:32