Mii de femei au ieșit în stradă în Franța și Italia pentru a opri violența domestică

Dată publicare: 24-11-2019 09:54
Dată actualizare: 24-11-2019 10:23


Ample demonstraţii au avut loc la Paris şi Roma pentru stoparea violenţei domestice în Franţa şi Italia.

În capitala Franţei, mii de femei au mărşăluit, unele însoţite de partenerii lor, pentru a cere guvernului să intervină pentru a opri violenţele la care sunt supuse reprezentantele sexului frumos.

Chiar şi preşedintele Emmanuel Macron a calificat acest flagel, cu care se confruntă societatea, drept o ruşine pentru Franţa.

O mare de steaguri și pancarte mov, cu mesaje împotriva violențelor la care sunt supuse femeile, a inundat centrul Parisului, de la Piața Republicii până la Opera Națională.

Activiștii pentru drepturile femeilor spun că numai în acest an 130 de femei din Franța au fost ucise de către partenerii lor bărbați. De asemenea, femeile cer și un control mai strict al abuzurilor sexuale.

Femeie: „Am un grad ridicat de conștientizare a abuzurilor. Eu nu am fost victima violențelor, din fericire, dar am fost expuse toate la violența sexuală.”

În timp ce Franța are reputația unei țări progresiste, care promovează drepturile femeilor în toată lumea, mai are și una dintre cele mai ridicate rate a violenței domestice din Europa, spun asociațiile de apărare a drepturilor femeilor.

Alyssa Ahrabare: „Am dori ca persoanele care sunt în contact cu victimele violențelor să primească o instruire potrivită, în spitale, în secții de poliție. Să fie indicații clare, pentru a se evita cazurile în care polițiștii resping plângerile, anchete reale care să nu se termine în cazuri abandonate, pentru că sunt probleme și în cadrul sistemului judiciar."

Și centrul Romei a fost ocupat de mii de femei, dar și de bărbați, care au cerut guvernului italian să combată violența domestică. Manifestanții au purtat pancarte cu mesaje în italiană, engleză și chiar în chineză.

Bărbat: „Suntem împotriva violenței de acest fel. Nu vrem să o suportăm. Nu dorim să fim doar victime, suntem în plină revoltă și suntem aici împreună."

Bărbat: „Sunt alături de această cauză, pentru a demonstra legătura mea cu celelalte femei și bărbați care protestează, pentru că acest sens al coeziunii ne face mai puternici. De aceea, am dorit să particip, să contribui, chiar să fac o mică diferență."

Guvernul de la Roma a aprobat un buget de 12 milioane de euro pentru copiii ai căror mame au fost ucise în acte de violență domestică. Banii vor fi folosiți pentru finanțarea școlarizării și pentru controale medicale.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO