Spitalele din Romania, prin ochii lui Behroz si Ahmed. Medicii veniti din Afghanistan si Irak opereaza gratis si vor sa plece
Sanatatea romanilor depinde si de priceperea unor doctori din Irak, Afghanistan sau Grecia. In spitale sunt sute de straini, majoritatea rezidenti care lucreaza cot la cot cu ai nostri. Fac garzi, opereaza si se pregatesc sa devina buni specialisti.
Din pacate, in final vor si ei sa plece in Occident, unde pot castiga mii de euro lunar.
O scena obisnuita intr-o sala de operatie din Romania, insa in echipa care se ocupa de pacient este si un medic din Afghanistan. De 10 ani, el a plecat din Afghanistan si a venit sa faca medicina la noi. Si aici a ramas. A invatat limba romana, a inceput sa-i placa tara si s-a si casatorit. Behroz are 28 de ani si de 3 ingrijeste bolnavii de la Spitalul Pantelimon.
"Daca ma vede un pic cu tenul mai inchis sunt arab. Dar eu nu sunt arab, sunt din Afghanistan si sunt afgan. Asta e o problema pentru unii pacienti. Mi-a fost destul de greu, aveam 4 dictionare. In loc sa invat mai mult medicina, cautam prin dictionar cuvinte. Pentru mine, a doua casa a devenit Romania", spune Behroz.
La Colentina, il gasim pe Ahmed, un irakian care isi face rezidentiatul in gastroenterologie. Spre deosebire de colegul sau afghan, dupa ce isi termina pregatirea, vrea sa emigreze in Germania."Fiind medic strain nu primesc nicun salariu. Traiesc din banii de la parinti, din ajutor. Asta e singura optiune , sa ma duc in Vest".
Medicii rezidenti care nu sunt dintr-o tara a Uniunii Europene sau Republica Moldova nu primesc niciun salariu, lucreaza ca voluntari in spitalele noastre. Iau bani doar daca fac garzi si atunci incaseaza cateva sute de lei. Una peste alta strainii sunt bine vazuti de bolnavi.
Cei mai multi doctori straini care vad de bolnavii nostri sunt din Grecia, Siria, Iordania, Israel, Irak si chiar Nigeria.