Fabrica de medici pentru UE. Cat pierde Romania in fiecare an, de pe urma absolventilor de Medicina care pleaca din tara
Fabrica de medici pentru spitalele altora, iata ce a devenit Universitatea de Medicina Carol Davila din Bucuresti. Numai din ultima promotie de absolventi au plecat jumatate.
Cu acest gand, ca pot pune mana pe o diploma recunoscuta in intreaga Europa, au venit aproape 4.000 de candidati la examenul de admitere.
La finalul examenului, in fata Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, tensiunea a pus stapanire si pe cei care au iesit cu note bune, dar si pe cei care nu au obtinut un punctaj de trecere.
Parintii au incercat sa-si pastreze calmul si au mers pe mana copiilor.
Cine a luat sub 60 de puncte nu are sanse ca sa prinda un loc gratuit, spun majoritatea candidatilor. Multi s-au plans dupa examen ca timpul a fost scurt si NU au putut raspunde la toate intrebarile.
Taxa a crescut in ultimii ani si se ridica in prezent la 2000 de euro. Oricum, concurenta e la fel de mare ca anul trecut.
La Facultatea de Medicina s-au inscris 4,5 candidati pe un loc, iar la Medicina Dentara 3,9 candidati pe acelasi loc. Dar aceasta concurenta nu inseamna neaparat mai multi medici pentru Romania, ci mai multi tineri care vor trata bolnavi in strainatate.
Si asta pentru ca Universitatea de Medicina Carol Davila a devenit o fabrica de medici pentru Uniunea Europeana. Numai anul trecut 45% dintre licentiati au plecat din Romania sa-si faca rezidentiatul in strainatate. Si nu sunt de condamnat. In tara, un rezident primeste sub 300 de euro pe luna, in timp ce in Vest ar castiga 1000 de euro.
In ultimii 7 ani Romania a pierdut peste 20.000 de medici si implicit peste 200 de milioane de euro, costul aferent pregatirii lor.