Educatia sexuala, subiect tabu in scolile din Romania. Peste 50.000 de minore au devenit mame in ultimii 6 ani
Educatia sexuala ramane un subiect tabu, greu de digerat in scolile romanesti. Doar 2000 de directori din cei 19.000 le-au propus parintilor sa isi lase copiii sa participe la orele optionale de "educatie pentru sanatate" introduse de minister.
Prea putini au acceptat insa, de teama ori de rusine. In tot acest timp, Romania este fruntasa in topul rusinii, cu minore transformate in mame. In ultimii sase ani, peste 50.000 de fete au lasat papusile ca sa ingrijeasca bebelusi.
La 16 ani, o adolescenta are deja doi copii. Avea doar 13 ani cand a aflat prima oara ca este insarcinata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Numai in judetul Timis, in primele 4 luni ale anului, 50 de minore au devenit, mult prea devreme, mame. Numarul arata o crestere alarmanta fata de anii precedenti. Asa ca Protectia Copilului Timis si Organizatia "Salvati Copiii" impreuna cu Inspectoratul Scolar au pornit o campanie de preventie in scoli: au stat de vorba cu elevii si le-au impartit brosuri.
Voluntar "Salvati Copiii": "Corpul vostru nu este pregatit sa duca o sarcina, de aceea trebuie asteptat pana la varsta de minim 20 de ani, sa stiti ca toate astea duc la traume psihologice de obicei."
Smaranda Marcu, purtator de cuvant Protectia Copilului Timis:
"Pot apela la Directia pentru Protectia Copilului pentru sprijin care poate porni de la consiliere psihologica familiala in asa fel incat mama si copilul sa ramana in familie si sa beneficieze de sprijinul familiei, iar daca acest lucru nu se intampla le oferim cazare si toate serviciile necesare intr-un centru maternal."
Dupa indelungi dezbateri, Ministerul Sanatatii a introdus "educatia pentru sanatate" ca materie optionala. Insa mai putin de 10% dintre copii invata in scoala generala despre aceste lucruri. Singurele discutii se fac la orele de dirigentie si nici atunci nu exista manuale autorizate.
Consiliul Tinerilor din Romania are de gand sa dea in judecata Ministerul Educatiei pentru ca nu a introdus de la bun inceput materia drept obligatorie.