Dezbatere cu scandal intre parinti si Ministerul Educatiei, pe marginea noii programe scolare. Ce modificari ar putea aparea
Elevii trebuie sa studieze in gimnaziu cel putin doua limbi straine, sa aiba o ora de consiliere scolara, dar si una de educatie sexuala, saptamanal.
Sunt doar cateva dintre modificarile care ar putea fi cuprinse in varianta finala a noului plan-cadru pentru gimnaziu, dezbatut la Ministerul Educatiei.
Dupa mai bine de o luna si jumatate de dezbateri, se pare ca varianta optima este cea care pune accentul pe stiinte.
Se pastreaza de asemenea cinci ore de limba romana la clasa a 5-a si apar in plus consilierea la scoala si educatia sexuala.
Ecaterina Andronescu: "Trebuie sa lucram pe continuturile disciplinelor, pe programele analitice, trebuie sa abandonam anumite cunostinte si sa ne orientam spre altele."
Expertii din comisia numita de ministru pentru a face reforma educationala cred ca trebuie sa se puna accentul pe ceea ce isi doreste elevul sa invete, in functie de aptitudini, dar si pe zona geografica in care studiaza.
Marian Stas: "Scoli la munte, scoli in bazinul Dunarii cu nevoi diferite, scoli in rural si in urban. 75 % trunchi comun, 25% oferit de scoala, pana la chiar 60% trunchi comun si 40% curriculum oferit de scoala sunt perfect suportabile."
Florin Colceag: ''S-au multiplicat materiile, nu s-au simplificat, avand foarte multe optiuni la indemana copilului, e normal ca el isi decide pripriul viitor. Noi gandim din perspectiva noastra asupra coipiilor, dar nu luam in considerare perspectiva copiilor."
Dezbaterile dintre minister, parinti si elevi au fost aprinse.
Marius Andru, academician: "Disciplinele astea de se cheama educatie interculturala, educatie economica si mai ales educatie pentru drepturile copilului. Ce Doamne iarta-ma invata copilul ala o ora pe saptamana ce drepturi are? Cel mult sa se duca acasa sa faca scandal ca are drepturi."
Ana Maita, asociatia Mame pentru mame: "E rusinos sa spuna asa ceva cand in tara asta peste 60 la suta dintre copii sunt batuti, abuzati."
Adrian Curaj, ministrul Educatiei: "La sfarsitul lunii, sa avem cea mai buna solutie pe care suntem capabili sa o avem."
Deciziile finale ar trebui sa se aplice de anul viitor.