Ouale de Paste: retete noi si vechi
In bucatariile din Ardeal si nu numai, s-a muncit ieri la vopsitul oualor, care dupa traditie isi schimba culoarea doar in Joia Mare sau Sambata, inainte de Inviere.
Dar cine nu a vrut sa se aglomereze cu toate pregatirile pe ultima suta de metri a amestecat seara culorile si a vopsit ouale.
La sat, fetele invata de mici aceste obiceiuri, de la mame si bunici. Inainte sa se apuce de treaba spun amandoua o rugaciune si apoi isi sufleca manecile.
Ouale rosii simbolizeaza intr-adevar sangele varsat de Fiul Domnului si miracolul renasterii Sale, tocmai de aceea le gasim in fieacare casa.
Traditia are fete noi, la oras. Ouale se impodobesc cu flori, cu iepurasi lipiti pe ele sau cu tot felul de alte ornamente aplicate. La final, sunt date cu lac.
In multe familii nu s-a renuntat nici la vopsirea oualor cu foi de ceapa, chiar daca procedeul este mai anevoios.
Ouale se leaga in ciorapi si cu foi de ceapa si hartie creponata. Culoarea se imprima si se pastreaza bine. pentru un plus de luciu, ouale sunt unse cu slanina.
Odata vopsite, ouale se aseaza in cosuri, iar in noaptea de Inviere si la masa de Paste, vor trona in miljlocul bunatatilor.