Ouale care nu necesita vopsire de Paste. Cat costa o gaina care face oua verzi sau rosii
Gainile romanesti au mai nou concurenta serioasa in gospodarii. Tot mai multi crescatori aduc rase de origine americana, care fac oua verzi sau chiar rosii, usurand astfel treaba gospodineleor de Pasti.
In plus aceste oua au un continut mai bogat in proteine si ajuta la scaderea colesterolului.
Printre pasarile obisnuite dintr-o gospodarie din Timis isi fac loc si 12 gaini araucana, originare din Chile. Daca vorbim de oua, diferenta e si mai clara, ouale acestor gaini avand nuante de kaki ori albastru.
Cum Pastele bate la usa, gospodinele au asadar de unde alege. Ouale pot fi doar fierte si nu mai trebuie vopsite- ci doar decorate, daca vrea cineva neaparat. In plus, aceste oua au proprietati benefice pentru sanatate, datorita nivelului ridicat de proteine.
Iosif Pantea, crescator: "Am ales datorita fetei mele, care daca manca oua de gaina normala, apareau blande mari pe ea."
Aceste gaini sunt deocamdata rare la noi. Dar crescatorii care afla despre ele, le cumpara fascinati.
Dumitru Stanciu, crescator de pasari: "Cand e sa spargi un ou de asta zici ca ti-e mila sa-l spargi ca parca sunt vopsite. Acum cand vine pastele le punem langa celelalte rosii si galbene."
Pretul unui ou este de 3 lei, iar al unei gaini araucana ajunge si la 200 de lei. Exista chiar gaini care fac direct oua rosii. Specia Marans are aceasta calitate datorita continutului crescut de fier din oua.
Un alt "trend" in zootehnie este claponul - cocosul castrat chirurgical la 6 saptamani - a carui carne e mai scumpa chiar decat cea a mieilor.
Intr-o ferma 100 de cocosi au fost castrati. Crescatorul ii vinde la restaurantele de lux, de unde are deja comenzi.
Ioan Tataran, crescator: "Un kg se vinde cu 10-12 Euro. E foarte important sa iasa afara si sa pasca. Ca furajare: grau, pormb, seminte de floarea soarelui sa faca masa musculara."
Michael Pascale, bucatar: "Avem un clapon si o sa-l gatim cu sfecla, ghimbir, sos aoli, cu sfecla… care o sa fie garnitura."
In Israel, Statele Unite sau Franta, claponul este considerata o pasare festiva, iar la noi, existau retete savuroase la marile case boieresti de altadata. Asa ca in zilele noastre, restaurantele cu pretentii au inceput sa includa claponul in meniurile de sarbatoare.