Orasul in care Universitatea de Medicina este cel mai mare angajator. Studentii straini aduc 10 milioane de euro anual
Studentii straini sunt aur curat pentru universitatile romanesti. Un bun exemplu este Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, unde avem un numar record de studenti de alta nationalitate: 3.000.
Cu taxa platita de ei, universitatea reuseste sa investeasca in modernizarea campusului. Banii strainilor ajung si in buzunarele celor cu afaceri in jurul universitatii, iar zona este in continua dezvoltare.
Pe holurile Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi se vorbeste, printre altele, limba franceza. Anul acesta unul din trei studenti vine dintr-o alta tara. La medicina generala s-au inscris tot atatia studenti straini cati romani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cei mai multi sunt din Franta, dar intalnim si tineri din Israel, Maroc, Tunisia, Grecia, Anglia si Israel. In Franta, de exemplu, toti cei inscrisi la medicina intra in primul an, dar numai un sfert trec in anul doi. Examenele sunt foarte grele. Studiile private costa cel putin 10.000 de euro pe an. In Anglia taxele pentru un an de studii sunt de 8000 de lire. In Romania, studentii straini platesc 5 mii de euro pe an.
Studenta: "Sunt din Anglia si studiez in Iasi pentru ca in Regat concurenta era foarte mare. Viata nu e asa de scumpa comparativ cu Anglia, cred ca e ok pentru un student, te poti descurca si sa iti si iei cate ceva."
Reporter: Platesti taxa de studiu aici?
Studenta: Da, 5000 de euro, atat e pentru europeni.
Reporter: E mult, putin?
Studenta: In Suedia e gratis pentru noi, deci e cam mult."
La taxa anuala se adauga cel putin o mie de euro lunar cheltuieli de intretinere. Studentii dau banii pe chirii, transport si mancare.
Studenta: "Dau cam o mie de euro pentru mancarea pe doua luni. Cateodata nu ai timp sa iti gatesti si trebuie sa mergi sa mananci la restaurant. E mai ieftin decat in Suedia unde locuiesc eu, taxiul e ieftin, mancarea e ieftina si iti folosesti mai bine banii aici in Romania."
Reporter: “Cat cheltui lunar, cand stai in Romania?
Student din Israel: Vreo 700 de euro, numai mancare si viata, chirie dau 4000 de euro un an, doua camere."
Ana-Maria Rus: "Studentii straini sunt dispusi sa plateasca chirie pentru un apartament cu doua camere chiar si 500 de euro. Asta in conditiile in care locuinta se afla in apropierea UMF."
Daca facem un calcul, in conturile UMF Iasi intra de la acesti studenti anual 10 milioane de euro. Asa a ajuns universitatea cel mai mare angajator din oras, cu un numar de 2800 de salariati, dar si cel mai mare investitor in proiecte noi. Din acesti bani va fi construit un spital in care viitorii doctori pot simula orice activitate medicala, si o baza sportiva moderna, iar piata din fata universitatii va fi reamenajata.
Prof. Doina Azoicai, decan UMF Iasi: "In general aceste taxe sunt stabilite foarte bine care le este destinatia, categoric, prima destinatie este cea de crestere a calitatii, investirea in modernizarea laboratoarelor in dotarea laboratoarelor."
Una dintre cele mai importante realizari ale UMF la care s-au folosit si bani proveniti din taxele studentilor este Institutul de Oncogenetica - un laborator performant pentru diagnosticarea si monitorizarea persoanelor predispuse ereditar la cancer.
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, studenti straini, universitatea de medicina,
Dată publicare:
06-10-2015 19:06