A reusit sa mearga cu "puterea mintii" dupa ce a petrecut 5 ani intr-un scaun cu rotile. Cum a fost posibil

Ultima actualizare: 28-09-2015 07:06

Un barbat imobilizat de cinci ani intr-un scaun cu rotile a reusit sa mearga din nou, dupa ce oamenii de stiinta de la universitatea din California i-au refacut legatura dintre creier si picioare, ocolind maduva spinarii.

A mers mai putin de patru metri, dar, pentru stiinta e o distanta uriasa. E prima oara cand se reuseste o astfel de performanta fara un exo-schelet robotizat.

Adam, in varsta de 26 de ani, nu mai mersese de cinci ani, de cand a avut un accident de motocicleta si a suferit leziuni grave ale maduvei spinarii. Acum insa a reusit sa paseasca, ajutat de puterea mintii.

Adam Fritz, pacient: "La inceput, nici n-am inteles ce incercau sa faca."

Intai de toate, Adam a urmat luni de zile un antrenament mental special, astfel incat doar gandindu-se la mers, creierul sau genera semnale care, in mod normal, i-ar fi pus picioarele in miscare. Apoi, electrozii conectati la creierul sau printr-o casca, au preluat semnalele si le-au transmis, printr-un computer, electrozilor plasati pe genunchi. Iar acestia au fost stimulati sa execute miscarile dorite de Adam.

Adam a fost inconjurat de medici, s-a sprijinit cu mainile pe un cadru si a fost legat de tavan cu un ham de siguranta, ca sa nu cada.

Zoran Nenadic, coordonatorul experimentului: "A fost o distanta mica, desigur, dar e un mare pas inainte."

Adam Fritz, pacient: "A fost un vis devenit realitate. Chiar am reusit! E ceva ce n-o sa uit niciodata."

Au fost 19 incercari nereusite inainte de acest succes, semn ca e loc de imbunatatiri in intregul proces. Cercetatorii spera sa dezvolte aceasta tehnologie, ca sa le redea mobilitatea pacientilor cu leziuni ale maduvei spinarii.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO