A reusit sa mearga cu "puterea mintii" dupa ce a petrecut 5 ani intr-un scaun cu rotile. Cum a fost posibil
Un barbat imobilizat de cinci ani intr-un scaun cu rotile a reusit sa mearga din nou, dupa ce oamenii de stiinta de la universitatea din California i-au refacut legatura dintre creier si picioare, ocolind maduva spinarii.
A mers mai putin de patru metri, dar, pentru stiinta e o distanta uriasa. E prima oara cand se reuseste o astfel de performanta fara un exo-schelet robotizat.
Adam, in varsta de 26 de ani, nu mai mersese de cinci ani, de cand a avut un accident de motocicleta si a suferit leziuni grave ale maduvei spinarii. Acum insa a reusit sa paseasca, ajutat de puterea mintii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adam Fritz, pacient: "La inceput, nici n-am inteles ce incercau sa faca."
Intai de toate, Adam a urmat luni de zile un antrenament mental special, astfel incat doar gandindu-se la mers, creierul sau genera semnale care, in mod normal, i-ar fi pus picioarele in miscare. Apoi, electrozii conectati la creierul sau printr-o casca, au preluat semnalele si le-au transmis, printr-un computer, electrozilor plasati pe genunchi. Iar acestia au fost stimulati sa execute miscarile dorite de Adam.
Adam a fost inconjurat de medici, s-a sprijinit cu mainile pe un cadru si a fost legat de tavan cu un ham de siguranta, ca sa nu cada.
Zoran Nenadic, coordonatorul experimentului: "A fost o distanta mica, desigur, dar e un mare pas inainte."
Adam Fritz, pacient: "A fost un vis devenit realitate. Chiar am reusit! E ceva ce n-o sa uit niciodata."
Au fost 19 incercari nereusite inainte de acest succes, semn ca e loc de imbunatatiri in intregul proces. Cercetatorii spera sa dezvolte aceasta tehnologie, ca sa le redea mobilitatea pacientilor cu leziuni ale maduvei spinarii.