Orașele din România care urmăresc modelul țărilor din vest. În ce au investit primăriile
Urmând modelul ţărilor din vest, unele primării de la noi au început să investească în baze sportive.
Au înţeles că dacă le dau oamenilor posibilitatea să facă mişcare, starea de sănătate a populaţiei se îmbunătăţeşte şi scad costurile cu asistenţa medicală. Avem exemple din Cluj şi Oradea - unde în ultimii ani s-au cheltuit zeci de milioane de lei pentru amenajarea unor terenuri ultramoderne.
În Cluj, primăria a amenajat cu 20 de milioane de lei, pe 9 hectare de teren, o bază sportivă pentru 2.000 de oameni. Cei care vor să facă mişcare găsesc aici 13 terenuri în aer liber de minifotbal, tenis, baschet, badminton şi volei.
Autorităţile au invesitit şi în 8 piste de popice, pentru pasionaţii de bowling, dar şi într-o sală pentru tenisul de masă.
Tot primăria a investit în pereţi de căţărare, zone de parkour şi aparate de fitness. Ca să le folosească, localnicii nu plătesc nimic.
În bază sportivă, accesul este gratuit dar - pentru că sunt mulţi care vor să vină să facă mişcare în zonă, oamenii trebuie să îşi rezerve, din timp, pe internet terenul pe care vor să îl folosească. Platforma de rezervare are deja 30.000 de utilizatori.
Localnic: "Cât mai multe să fie dintr-astea în oraş şi dacă se poate chiar gratuite."
Pentru că bază sportivă este deja aglomerată, primăria mai vrea să amenajeze una, pe 4 hectare, în cel mai mare cartier al Clujului. Investiţia va fi de un milion şi jumătate de euro.
Emil Boc, primar Cluj-Napoca: "Este un model european de creştere a calităţii vieţii în oraş. Am creat o bază sportivă de ultima generaţie, apelând la expropieri, la despăgubiri, să avem o suprafaţă generoasă. Cel mai important este că există resurse europene pentru aceasta componentă."
În Cluj, autorităţile au amenajat şi un bazin olimpic - unde tarifele de acces sunt la jumătate faţă de piscinele private.
Investiţii similare găsim şi în Oradea. În ultimii cinci ani, primăria a cheltuit 7 milioane de lei ca să amenajeze parcuri cu terenuri de sport, aparate de fitness şi piste de alergare.
Localnic: "O facilitate foarte bună... şi faptul că poţi veni oricând pe parcursul zilei cu cei mici, cu cei mari."
Localnic: "Este foarte bună pistă, te-ajuta la sănătate, te-ajuta la condiţia fizică."
Anca Grama, purtător de cuvânt Primăria Oradea: ''Ne dorim ca la aproximativ 500 de metri de orice bloc de locuinţe sau de case să existe un spaţiu verde care să cuprindă şi terenuri de sport."
În următorii doi ani, primăria din Oradea vrea să amenajeze spaţii dotate cu terenuri şi aparatură pentru sport pe 20.000 de metri pătraţi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!