ONG-ul care vrea interzicerea icoanelor in scoli, in proces cu Patriarhia

Dată publicare: 05-01-2009 00:00
Dată actualizare: 08-10-2012 01:00


Organizatia care a pledat pentru interzicerea icoanelor in scoli este intr-un nou razboi cu Patriarhia Romana.


Acum ii cere Tribunalului Bucuresti sa anuleze actele prin care statul a cedat gratuit Bisericii Ortodoxe terenul pe care va fi construita viitoarea Catedrala a Mantuirii Neamului, pe motiv ca ar fi un abuz si o discriminare la adresa celorlalte culte. Reprezentantii Patriarhiei resping acuzatiile si spun ca gestul statului este unul normal. 

Modalitatea prin care a fost acordat terenul incalca articolul 136 din Constituitie si netutralitatea confesionala a statului. Ar fi fost normal daca terenul ar fi fost concesionat, iar statul ar fi primit bani folositi tot in interes public.
Remus Cernea, initiatorul procesului
Procesul prin care Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta cere anularea tuturor actelor care stau la baza cedarii terenului din spatele Palatului Parlamentului a inceput luni la Tribunalul Bucuresti. Este practic a doua incercare a organizatiei dupa ce o instanta inferioara respinsese reclamatia pe motiv ca ONG-ul, renumit pentru demersul privind scoaterea icoanelor din scoli, nu ar fi dovedit ca are calitate sa declanseze un asemenea proces.

Oficialii Patriarhiei au cerut astazi un ragaz pentru a-si pregati apararea si afirma ca demersul asociatiei nu este justificat si nici temeinic: "Este o incercare disperata a acestei asociatii de a obstructiona construirea viitoarei Catedrale Patriarhale cu care ne-am obisnuit. Terenul atribuit prin lege Patriarhiei este o reparatie morala pentru cele cinci biserici care au avut de suferit pe Dealul Arsenalului atunci cand s-a construit Palatul Parlamentului: trei demolate si doua translatate," a spus Constantin Stoica, purtator de cuvant Patriarhia Romana.

Pana la finalizarea procesului, Patriarhia Romana isi vede linistita de planuri. Dupa Sarbatorile de Paste, pe terenul din spatele Palatului Parlamentului vor incepe lucrarile la cea mai mare catedrala din Romania. Va avea 1.800 de metri patrati si va putea aduna la un loc aproximativ 5.500 de credinciosi. Constructia ei ar putea dura patru ani.


VIDEO PROTVPLUS.RO