ONG: Oamenii cu dizabilitati nu au nevoie de mila noastra ci de o lege noua pentru o viata normala

21-03-2013 20:49


Oamenii cu dizabilitati nu sunt bolnavi si nici nu au nevoie de mila noastra. Iata indemnul societatii civile de ''Ziua Internationala a Sindromului Down''.

La un mars, acestia au militat pentru o noua lege care sa-i ajute pe cei care s-au nascut altfel decat noi sa poata sa duca o viata normala, pe strada, la scoala sau la locul de munca.

In Romania, traiesc aproximativ 700 de mii de altfel de persoane, dintre care 90 de mii sunt copii.

"Tudor repeta dupa mine: primavara
Pimavara
Primavara
Pimavara
Nu esti in stare de nimic, iesi afara"

Astfel de scene crude au loc frecvent in scolile noastre. In Romania, copiii cu dizabilitati sunt pusi la colt, discriminati si abuzati. Parinti, reprezentanti ai ONG-urilor si oameni simpli au iesit in strada pentru a cere o noua lege, care sa scoata in fata nevoile reale ale acestor copii.

Concret avem nevoie de programe nationale pentru depistarea timpurie a dizabilitatilor dar si de servicii medicale gratuite de diagnosticare si monitorizare a acestor pacienti. Ne trebuie si un plan coerent pentru integrarea lor in societate dar si manuale speciale, profesori pregatiti si o curicula adaptata. Nevoi mari au si adultii cu dizabilitati.

Paul are 26 de ani si incearca sa duca viata normala chiar daca s-a nascut cu sindromul Down.

Din pacate dupa ce mama lui s-a stins, a ramas in grija fratelui, care ii este tutore. Legea din Romania spune insa ca odata preluata tutela, cel nascut altfel decit noi NU mai are niciun drept. Practic fratele sau este singurul care ia hotariri in ceea ce-l priveste. Paul nu poate munci, nu se poate casatori , in concluzie nu poate avea o viata normala. Azi el cere ca legislatia sa introduca notiunea de tutela partiala.

"Sa schimb legea, sa ma angajez, sa primesc si eu salariul meu, sa duc o viata noua in alta parte. Mie mi-ar placea sa ma casatoresc, sa am o familie frumoasa, unita, sa fiu cu iubirea vietii mele" isi doreste Paul.

Parlamentarii promit ca vor incuraja initiativa.

"Parlamentarii trebuie sa fie o voce in aceasta chestiune si am sa sprijin cu toata taria mea aparitia unui grup de lucru in aceasta zona" a spus Valeriu Zgonea.

Putem si noi sa ajutam, dand o simpla semnatura pe site-ul www.OSVD.ro. Daca exista 100 de mii de sustinatori proiectul de lege privind drepturile copiillor cu dizabilitati poate sa prinda contur.

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggeri din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57