ONG: Oamenii cu dizabilitati nu au nevoie de mila noastra ci de o lege noua pentru o viata normala
Oamenii cu dizabilitati nu sunt bolnavi si nici nu au nevoie de mila noastra. Iata indemnul societatii civile de ''Ziua Internationala a Sindromului Down''.
La un mars, acestia au militat pentru o noua lege care sa-i ajute pe cei care s-au nascut altfel decat noi sa poata sa duca o viata normala, pe strada, la scoala sau la locul de munca.
In Romania, traiesc aproximativ 700 de mii de altfel de persoane, dintre care 90 de mii sunt copii.
"Tudor repeta dupa mine: primavara
Pimavara
Primavara
Pimavara
Nu esti in stare de nimic, iesi afara"
Astfel de scene crude au loc frecvent in scolile noastre. In Romania, copiii cu dizabilitati sunt pusi la colt, discriminati si abuzati. Parinti, reprezentanti ai ONG-urilor si oameni simpli au iesit in strada pentru a cere o noua lege, care sa scoata in fata nevoile reale ale acestor copii.
Concret avem nevoie de programe nationale pentru depistarea timpurie a dizabilitatilor dar si de servicii medicale gratuite de diagnosticare si monitorizare a acestor pacienti. Ne trebuie si un plan coerent pentru integrarea lor in societate dar si manuale speciale, profesori pregatiti si o curicula adaptata. Nevoi mari au si adultii cu dizabilitati.
Paul are 26 de ani si incearca sa duca viata normala chiar daca s-a nascut cu sindromul Down.
Din pacate dupa ce mama lui s-a stins, a ramas in grija fratelui, care ii este tutore. Legea din Romania spune insa ca odata preluata tutela, cel nascut altfel decit noi NU mai are niciun drept. Practic fratele sau este singurul care ia hotariri in ceea ce-l priveste. Paul nu poate munci, nu se poate casatori , in concluzie nu poate avea o viata normala. Azi el cere ca legislatia sa introduca notiunea de tutela partiala.
"Sa schimb legea, sa ma angajez, sa primesc si eu salariul meu, sa duc o viata noua in alta parte. Mie mi-ar placea sa ma casatoresc, sa am o familie frumoasa, unita, sa fiu cu iubirea vietii mele" isi doreste Paul.
Parlamentarii promit ca vor incuraja initiativa.
"Parlamentarii trebuie sa fie o voce in aceasta chestiune si am sa sprijin cu toata taria mea aparitia unui grup de lucru in aceasta zona" a spus Valeriu Zgonea.
Putem si noi sa ajutam, dand o simpla semnatura pe site-ul www.OSVD.ro. Daca exista 100 de mii de sustinatori proiectul de lege privind drepturile copiillor cu dizabilitati poate sa prinda contur.