In Romania se fura pana si gunoiul. Deseurile colectate selectiv, mina de aur pentru oamenii strazii
Colectarea selectiva a gunoiului este o mina de aur pentru oamenii strazii, dar nu si pentru mediu. In jurul tomberoanelor roiesc adevarate retele care aduna resturile si le vand inainte ca angajatii firmelor de salubrizare sa apuce sa le ridice.
Pentru stat conteaza prea putin cine recicleaza, insa pentru cei care au investit in colectare pierderile sunt imense.
Un barbat spune despre el ca este "colector" de deseuri. El curata tot ce prinde si recunoaste ca pentru el pubelele sunt o mina de aur.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La cateva strazi distanta de el se afla Alexandru. Rolul sau e sa transporte tot ce se colecteaza dintr-o zona.
Reteaua este una extrem de bine pusa la punct. Asa-zisii colectori aduna sacii cu peturi si doze in curti. Atunci cand cantitate este suficient de mare, sacii sunt vanduti catre centrele de reciclare.
Cei care duc o tona de plastic primesc 1000 de lei. Cine aduce aceeasi cantitate de aluminiu ia 2500 de lei. Nu e de mirare asadar ca la asemenea castiguri oamenii au invatatat si programul masinii de gunoi.
La finalul zilei, drumul amaratilor care cauta prin gunoaie se opreste in centre care colecteaza materiale reciclabile. Fiecare sac este cantarit si, in functie de greutate, oamenii sunt platiti, iar apoi o iau de la capat.
Intr-o saptamana un singur membru al retelei ajunge sa castige cateva sute de lei in detrimentrul celor de la salubritate, care au ajuns in situatia in care nu isi pot recupera nici investitiile cu echipamente.
Oficialii din Ministerul Mediului anunta ca vor lua masuri. Vor fi controale pentru impiedicarea unor astfel de acte ilicite.
Pana in 2020, comunitatea europeana ne obliga sa reciclam jumatate din cantitatea de gunoi a tarii. Greu de crezut avand in vedere ca in prezent abia atingem 1%.